Premier Janša v intervjuju z Možino o ukrepih, ki jih nihče ne mara, še najmanj pa vlada

Voditelj ter zgodovinar Jože Možina in predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Twitter

“Če je pritisk naenkrat prehud, potem sistem začne razpadati in seveda ljudje umirajo tudi zaradi drugih stvari, ne samo zaradi covida in temu se je treba na vsak način izogniti in zaradi tega ukrepi, ki jih nihče ne mara, še najmanj vlada, ki potem nosi vso odgovornost in ves gnev za to, ker jih je pač morala sprejeti.” je predsednik vlade Janez Janša pojasnil v pogovoru na državni televiziji. Glede nadaljnjih ukrepov je odgovoril, da ne moremo narediti nič takega, česar ne bi tudi druge evropske države, pri tem pa je kritika letela na ustavno sodišče in tudi na medije.

 

“Ne trdim, da so bile vse odločitve ustavnega sodišča neutemeljene, a če primerjamo to, kar so delale druge države s podobnimi političnimi sistemi in ureditvami, delitvami med vejami oblasti, potem vidimo, da so naše roke močno zvezane,” je navedel Janez Janša in dodal, da si stroka po njegovo ne upa predlagati ukrepov, saj se boji, da bodo razveljavljeni, med drugim pa reševanje z zakoni in neodloki komentira: “Povejte mi eno državo, ki je morala sprejeti deset zakonov, da so sploh lahko ukrepali?”

O sprejetem PKP10
V ponedeljek je bil sprejet zakon PKP10, ki je zelo radodaren do širokega nabora prejemnikov pomoči, zato premierju marsikdo očita, da gre za “predvolilne bombone”. Premier pojasni, da je od vseh paketov zadnji državno blagajno najmanj stal, da pa je namenjen predvsem blaženju podražitve električne energije za kategorijo, ki takoj čuti posledice, hkrati pa je to namenjeno vsemu temu, ki je prav tako prizadelo najbolj ranljivo kategorijo ljudi. Na skrb, ki jo je glede zadolževanja države izrazila Alenka Bratušek, premier poreče, da je bil ta denar namenjen ljudem in predvsem tudi slovenskemu gospodarstvu, ki mu je omogočilo tudi rast, da pa se vsi zavedamo, da denar prihaja prav iz gospodarstva. “Slovenija se je v tem času zadolžila za 20 odstotkov manj kot ostale Evropske države, tako kažejo objektivni zunanji kazalci, ki si jih vlada ne more izmisliti. Vse kaže na to, da smo ukrepali v redu ampak žal tako, da smo morali za vsak paket posamično zbirati glasove večine v DZ. Opozicija si je vedno izmišljevala razloge proti.” je pojasnil Janša.

Plačali smo visoko ceno, saj v 13 letih ni bil zgrajen niti en dom za upokojence
Premier je ob dejstvu, da je bila lani številka umrlih zaradi covida visoka, pojasnil, da se je to zgodilo jeseni predvsem v domovih za starejše, to pa zato, ker se ni dalo čez noč ločiti okužene od zdravih, saj “Slovenija iz proračuna v 13 letih ni zgradila niti enega doma za starejše, niti se ni kakšen obstoječ dom posodobil, zato smo plačali tako ceno.” Poleg nesodelovanja pozicije in opozicije po mnenju premierja za to razdvojenost ljudi pri upoštevanju ukrepov ni toliko krivo, kot so po njegovem mnenju odgovorni mediji, ki so to razdvojenost prinesli v javno sfero. Zaveda se problematike, ki jo povzročajo anticepilska gibanja zaradi takih in drugačnih informacij s strani medijev in socialnih omrežij, ta povzroči na koncu predvsem strošek državi v primeru, da necepljeni zboli in se potem zdravi. Cepljeni so bistveno manj ogroženi, posledično pa se zmanjša tudi pritisk na zdravstvo v primeru če zboli.

Slovenski zgodovinar ter voditelj Jože Možina in predsednik vlade Janez Janša. FOTO: RTV SLO 

Predsedovanje Slovenije EU
Ker je bila ena od aktualnih tem tudi Slovensko predsedovanje EU, se je Možina dotaknil tudi teme, ob kateri premier pove, da je bilo rešenih veliko ključnih vprašanj in da se je Slovenija skoraj vseh dogajanj udeležila fizično in ne virtualno, kot je postala praksa v tem času. To je bilo po njegovem mnenju velikokrat odločilno, saj “osebno prideš do kompromisov, do katerih prek ekranov ne prideš”, je dodal premier, “kljub temu, da je potekalo vse v fizični obliki, je bil naš pristop glede stroškov zelo racionalen, porabili smo bistveno manj, kot smo načrtovali, prav tako pa smo zgradili Center Brdo, ki nam je prihranil veliko stroškov, saj smo vse lahko organizirali tam.” Premier kot dva velika uspeha izpostavi uspeh ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki mu je uspelo uskladiti enoten pristop celotne Unije po debaklu v Afganistanu, “zahvaljujoč temu, danes nimamo tega vala iz Afganistana, ker smo rekli da ne bo nobenih humanitarnih koridorjev, pomagali bomo tistim, ki so pomagali nam v času NATO misije”, kot drugi uspeh pa smatra dejstvo, da je EU na mizo vrnila svojo širitev.

Pripravljenost na sodelovanje
O dogajanju na strani opozicije oziroma o njihovi volilni strategiji Janša pove, da s tem ne ukvarja kaj dosti, saj mu časa za to primanjkuje, izpostavi pa bistveno in temeljno filozofijo SDS in to je pripravljenost na sodelovanje z vsako stranko, ki bi pokazala interes za to, saj le v tem primeru lahko politika v Sloveniji pride na višji nivo.

Tanja Brkič/Nova24TV