Premier Janša: Strožji ukrepi pri prehodu meje začnejo veljati jutri

Predsednik vlade Janez Janša. Foto: STA

LJUBLJANA – Nove uvožene okužbe terjajo strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja koronavirusa. Začnejo veljati že jutri. Za preprečitev širjenja okužb pa je nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih nacionalnega inštituta za javno zdravje,” sporoča slovenski premier Janez Janša.

 

 

Zaradi odprtih meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav se tveganje za uvoz novih okužb zelo hitro povečuje. Zato nam grozi drugi val okužb, katerih širitev bomo omejili le, če bomo ukrepe dosledno izvajali, sicer bodo nove omejitve neizogibne. Ker so nove okužbe posledica uvoza le-teh to terja strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za koronavirusom. Tako bodo nova pravila pričela veljati že jutri, še vedno pa je nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih NIJZ.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je danes sestal z vodjo strokovne komisije za Covid-19 Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom in je na novinarski konferenci napovedal, da nas čakajo strožji ukrepi pri prehodu meja, o čemer bodo danes razpravljali na seji vlade. Ukrepi so nujni, saj smo v zadnjih dneh ponovno priča novo potrjenim okužbam za novim koronavirusom.

Krek je tako napovedal, da bodo spreminjali odlok o ukrepih obvezne 14-dnevne karantene ob prihodu v državo, ki pa sicer določa šestnajst izjem. Najbolj kritična območja so Makedonija, Rusija, Kosovo in Švedska.

 

Obnašanje ljudi deluje tako, kot da virusa nikoli ni bilo. Ljudje si rok ne umivajo več, nimajo varnostne razdalje in ne nosijo mask v zaprtih prostorih, ne ohranjajo osnovnih preventivnih ukrepov, kot tudi v javnem prometu ne. Minister Aleš Hojs je poudaril, da so se na rdeči seznam uvrstile kritične države: Bosna, Kosovo in Srbija za katere ob vstopu v Slovenijo velja obvezna 14-dnevna karantena.

 

View image on Twitter

 

Vir: Nova24TV/Sara Kovač