Premier Janša se je stroki zahvalil za njihovo delo med pandemijo: Ne bo pozabljeno

Vir fotografij: Twitter (premier Janez Janša)

“Hvala vsem za neprecenljiv prispevek k zdravju in razvoju Slovenije v izjemno zahtevnem času. Ne bo pozabljeno,” je po včerajšnjem zaključnem zahvalnem srečanju članov Strateških svetov Vlade RS poudaril premier Janez Janša. 

Tik pred začetkom zdravstvene krize vrgel puško v koruzo, je vlado prevzel Janez Janša s koalicijskimi partnerji. Ta je bila s prvim dnem soočena s sprejemanjem ukrepov, ki bi zajezili širjenje tedaj nepoznanega virusa. V tistem ključnem času je bil še kako pomemben prispevek strokovnjakov, da bi se posledice ublažile, kolikor je to mogoče. V prvem valu, ko mediji še niso razpihovali upiranja ukrepom, smo postali korona zmagovalci.

Image

Image

Na zahvalnem srečanju so se zbrali vsi tisti, ki so tako ali drugače s svojim prispevkom pripomogli k premikom na področju debirokratizacije, digitalizacije in sociale. Seveda pa niso manjkali niti člani covidne strokovne svetovalne skupine, njihov prispevek je bil še posebej pomemben v času, ko nas je iznenada udarila zdravstvena kriza. Še posebej v luči dejstva, da smo bili soočeni s številnimi valovi, prav nič pa dela ni olajšala odločitev Ustavnega sodišča RS, da je bilo potrebno vsakotedensko pretresati ukrepe.

Image

Image

Posledice pandemije odlično izkoristili v prid gospodarstva in ljudi
Marsikje so bile posledice zajezitvenih ukrepov širjenja virusa hude. Za Slovenijo tega na srečo ni mogoče reči, saj smo po podatkih OECD med državami, ki smo po gospodarskem odzivu iz krize izšli kot zmagovalka. Zabeležili smo zgodovinsko visoko brezposelnost, dosegli napredek pri indeksu digitalizacije, uvrščamo se visoko po trajnostnem razvoju na svetu. Prav tako ni zanemarljivo, da se uvrščamo med najvarnejše države na svetu. Pomena tega dejstva se posebej zavedamo v luči ruske agresije v Ukrajini.

Image

Image

Če v najtežjih časih ne bi pristopila stroka iz najrazličnejših področij, bi bili danes zagotovo v drugačnem položaju. Slednja je namreč tista, ki najbolje ve, kaj konkretno je tisto, kar gospodarstvo in državljani najbolj potrebujejo za izboljšanje kakovosti življenja. Izjemnega pomena je zato, ker se politika pomena stroke zaveda in jo izkoristi, kolikor je to mogoče.

Vir: Nova24TV, Nina Žoher