Premier Janša: S Poljsko delimo iste vrednote

FOTO: Vlada RS/Twitter

Predsednik vlade Janez Janša se danes mudi na delovnem obisku na Poljskem. Namen obiska je krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjava mnenj in stališč o aktualnih evropskih zadevah in zunanjepolitičnih temah, pri čemer se pogovori osredotočajo na bilateralno sodelovanje in prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU. Odnosi med Slovenijo in Poljsko so dobri in prijateljski. Interes za krepitev dvostranskega sodelovanja se kaže na področjih transporta, logistike, energetike, notranjih zadev, obrambe, kulture, znanosti, do sodelovanja parlamentov in med mesti. S Poljsko med drugim dobro sodelujemo v pobudi Tri morja in v razširjenem formatu Višegrajske skupine.

 

V okviru obiska se je predsednik vlade že sestal z gostiteljem, predsednikom Vlade Republike Poljske Mateuszem Morawieckim. Po srečanju je sledila izjava za medije obeh predsednikov vlad. Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi za medije uvodoma dejal, da z veliko hvaležnostjo izreka zahvalo za organizacijo obiska v času pandemije, ko so običajni mednarodni stiki oteženi, in ko smo kljub temu ob tem, ko se z epidemijo spopadamo, dolžni skrbeti tudi za vse ostale stvari, brez katerih življenje ne teče.

“Mislim, da sem četrtič v vlogi predsednika slovenske vlade na obisku v Varšavi in vedno, ko pridem, vidim velik razvoj in napredek in za to čestitam. Skoraj 40 let svojega življenja z velikim interesom spremljam in preučujem novejšo poljsko zgodovino, predvsem, ker je pogum Poljakov v času trpljenja in odpora, boja za svobodo tako proti nacizmu kot komunizmu, navdih za sedanje in prihodnje generacije, pa tudi, ker je boj za svobodo in demokratizacijo preko gibanja Solidarnost v 80ih letih v veliki meri navdihnil tudi slovensko pomlad, na podlagi katere je Slovenija dosegla parlamentarni sistem, demokratizacijo in tudi kasnejšo suverenost ter osamosvojitev,” je povedal predsednik vlade. Kot je dejal, je njegov današnji obisk tudi potrditev naših dobrih in prijateljskih odnosov skozi celotno zgodovino. “V imenu slovenske vlade lahko rečem, da smo ponosni, da imamo takšne prijatelje, kot je Poljska, še posebej, ker Poljsko vidimo kot eno najbolj dinamičnih gospodarstev v Evropi, državo z znatno gospodarsko rastjo, nizko brezposelnostjo, hitrim povečevanjem blaginje svojega prebivalstva in kot državo, ki zavezanost dela za skupno dobro jemlje zelo resno in je lahko zgled mnogim drugim,” je poudaril Janša. Poljska je po besedah predsednika slovenske vlade skozi svojo zgodovino dala tudi nekatere obdobja podobna tistim, skozi katera smo šli Slovenci in zato tudi bolje razumemo drug drugega.

“Čestitam predsedniku vlade za uspešen boj z epidemijo v lanskem letu. Poljska je imela enega najmanjših padcev BDP v času epidemije v razvitem svetu in v tem času, še posebej v prvem valu, je Poljska pomagala Sloveniji in zahvala tudi za to. Slovenija je sestavila novo vlado ob začetku epidemije in nanjo ni bila pripravljena. Veliko rojakov je bilo po svetu in prav s pomočjo Poljske jih je na stotine lahko prišlo domov,” je povedal predsednik vlade in spomnil tudi na obisk vojaške zdravstvene ekipe pred natančno enim letom in vzpostavitev sodelovanja pri izmenjavi izkušenj v boju z epidemijo.

FOTO: Vlada RS/Twitter

Med Poljsko in Slovenijo je zelo dobro razvito gospodarsko sodelovanje
“Med Poljsko in Slovenijo je zelo dobro razvito gospodarsko sodelovanje, za razmere slovenskega BDP je blagovna menjava visoka, skoraj 2 milijardi evrov, in ta blagovna menjava je tudi v lanskem letu ostala skoraj na enaki ravni kljub epidemiji, zmanjšala se je zgolj za odstotek,” je povedal slovenski predsednik vlade Janša in dodal, da so se pogovori med obema predsednikoma nanašali tudi na investiranje slovenskih in poljskih podjetij v eno in drugo gospodarstvo. “Slovenska vlada se trudi, da naredi slovensko gospodarsko in družbeno okolje bistveno bolj prijazno za tuje investicije in s temi napori sem seznanil predsednika poljske vlade,” je povedal premier.

Ena od tem pogovora je bila tudi pregled priprav Slovenije na vodenje sveta EU v drugi polovici tega leta. “Tu vidimo tri glavne prioritete. Ena je priprava Evrope na potencialne grožnje, ki so, kot smo se naučili v zadnjem času, predvsem kar se epidemije tiče, zelo realne. S tega vidika je večja odpornost in pripravljenost na potencialne nove epidemije ena prvih prioritet in temu se bomo zelo temeljito posvečali v času našega vodenja Sveta EU,” je povedal premier. Nadaljeval je, da je druga prioriteta kibernetska varnost. “To je realna grožnja, ki se je večina Evropejcev ne zaveda, je pa to nekaj, kar zagotovo povečuje povezanost naših naporov znotraj EU in zveze Nato, ker nobena posamična država znotraj EU ni dovolj močna, da se tem potencialnim grožnjam učinkovito zoperstavi,” je povedal Janša.

Premier je še poudaril, da bo znotraj slovenskega vodenja Svetu EU potekala tudi konferenca o prihodnosti Evrope. “Slovenija si želi, da je to razprava brez vrednotnih monopolov, kjer bodo vsi pogledi na prihodnost Evrope lahko prišli do izraza, kjer se ne bo izključevalo nikogar, kjer se bo naredilo sintezo in kjer bomo lahko skupaj ugotovili, da je EU lahko močna z močnimi državami članicami. Poskusi, da se posamične države članice oslabi, pa ne prispevajo h krepitvi moči, ampak obratno, poleg tega pa jemljejo energijo, ki je potrebna za soočenje s strateškimi izzivi,” je poudaril Janša.

FOTO: Vlada RS/Twitter

Za nas je Poljska država, ki spoštuje vladavino prava
“V pogovoru smo se dotaknili tudi razprav o vladavini prava. Z zelo močnim glasom lahko rečem, da je za nas Poljska država, ki spoštuje vladavino prava. To je država, ki ima dinamično, trdno demokracijo, za to demokracijo se je morala trdno boriti, veliko žrtvovati in včasih je težko poslušati, tudi v Sloveniji, nekatere, ki so se rodili v blagostanje, ko pridigajo o demokraciji in človekovih pravicah, pa za to niso žrtvovali ničesar, “ je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Predsednika vlad sta izmenjala tudi poglede na situacijo v Vzhodnem sosedstvu EU. “Izražam solidarnost s Poljsko v zvezi s priprtjem poljskih aktivistov v Belorusiji in ostro obsojamo ukrepe zoper zvezo Poljakov v Belorusiji. Delimo tudi skupno zaskrbljenost zaradi potez Rusije in lahko rečemo, da zagotovo niso v skladu z uveljavljenimi mednarodnimi načeli in normami. Izražam solidarnost z našimi češkimi kolegi, ki so sedaj pod grožnjo v zvezi z njihovim diplomatskim predstavništvom v Moskvi,” je dejal Janša.

Predsednik vlade je izrazil tudi zadovoljstvo, da se bo 1. maja obnovila letalska povezava med Varšavo in Ljubljano. “Veselimo se obiskov poljskih prijateljev. Slovenija dela na tem, da bo lahko poletna turistična sezona potekala nemoteno. Računamo, da bomo junija dosegli zadostno precepljenost in da bo epidemija zaustavljena. Zavedamo se, da moramo takšno precepljenost doseči praktično po celotni Evropi in po celem planetu, zato da virus ne bo krožil naprej in mutiral ter tako ogrožal tiste, ki bomo v tem času dosegli precepljenost. Tu delimo napore znotraj EU, da se poveča dobava cepiv, da se na tej točki, ki je ključna in strateška, začne resno dokazovati, da se Evropa zaveda pomena strateške suverenosti, ki je vezana na cepiva,” je povedal premier in dodal, da je strateška suverenost v začetku pandemije bila vezana na zaščitno opremo, ki smo jo morali uvažati od drugod, in da je tradicionalna vezana na energijo in zato delimo zaskrbljenost glede drugega toka, ki jo je opisal poljski predsednik vlade.

Foto: Vlada RS

“V prihodnosti si delimo tesnejšega sodelovanja na področju kulture, znanosti, umetnosti, šolstva. Delimo iste vrednote, zaradi teh vrednot smo se skupaj povezali v EU in zvezo Nato, kjer smo se zavezali, da bomo te skupne vrednote tudi skupaj branili,” je povedal predsednik vlade Janez Janša, ki je ob koncu poljskega kolega povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Janša je ob obisku na Poljskem položil venec k spomeniku, posvečenemu domovinski armadi in Poljski podzemni državi in h grobnici neznanega vojaka, kjer se je tudi podpisal v častno knjigo.

FOTO: Vlada RS/Twitter

FOTO: Vlada RS/Twitter

Prav tako je premier položil ikebano k spomeniku nekdanjemu poljskemu predsedniku Lechu Kaczyńskemu, preminulem v letalski tragediji v Smolensku. Predsednik vlade bo obisk nadaljeval na srečanju s podpredsednikom Vlade Republike Poljske Jaroslawom Kaczyńskim.

FOTO: Vlada RS/Twitter

Image

S podpredsednikom Vlade Republike Poljske Jaroslawom Kaczyńskim. FOTO: Vlada RS/Twitter

Ukom/Nova24TV