Premier Janša: “Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa”

Predsednik vlade Janez Janša. Foto: STA

Najnovejši podatki po besedah vladnega govorca Jelka Kacina kažejo, da v Sloveniji ni več nobena regija oranžna, kot zadnja se je namreč rdečim regijam pridružila Obalno-kraška regija, kjer incidenca znaša 170 okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dnevih. Slovenija je medtem dosegla že 483 okužb, gorenjska regija ostaja regija z največjo incidenco okužb. “Številke rastejo in bodo še nekaj časa rasle, zaradi tega je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno ali so splošni ukrepi, ki smo jih sprejeli, kot je obvezno nošenje mask povsod in omejitev gibanja ponoči, bistveno ali v zadostni meri prispevalo k omejitvi širjenja virusa,” je uvodoma izpostavil predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je zaradi tega potrebno sprejeti še nekatere dodatne ukrepe.

 

Janez Janša je poudaril, da je pred nami teden, ki bo predstavljal teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. “Ta teden bo izjemnega pomena zato, da širjenje epidemije zajezimo.”

V veljavo bodo stopili novi ukrepi
Ukrepi, ki so bili predvideni v načrtu bodo po besedah Janše stopili v veljavo z soboto, potem ko bodo natančneje obdelani v odlokih, ki bodo sprejeti jutri. To pa so: zaprtje gostinskih obratov (dovoljena bo dostava hrane), zaprtje hotelskih kapacitet z delnimi izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe, zaprtje trgovskih centrov, izjema bodo živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom, trgovine s hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami.

Z naslednjim tednom bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljicami drastično povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva. “Na tem mestu poziv vsem vzgojiteljicam v vrtcu, da nosijo maske in prošnja županom, da glede na situacijo v posamičnih občinah in krajih organizirajo varstvo v vrtcih, kjer je to potrebno zato, ker starši tega sami ne morejo zagotoviti,” je poudaril in podal tudi apel na župane in županje, ki so se v pomladanskem valu epidemije zelo izkazali, da tudi sedaj, ko je razglašena epidemija in aktiviran načrt za delovanje Civilne zaščite, sami v okviru svojih pristojnosti sprejemajo ukrepe, za katere menijo, da so potrebni in da so v lokalnih okoljih targetirani in s preciznim pristopom omogočajo zajezitev širjenja virusa.

Zaprti bodo tudi dijaški in študentski domovi razen izjem, ko dijaki in študenti nimajo drugih možnosti za začasno bivanje. “Javni potniški promet prehaja na načrt B, kar pomeni, da je na voljo tretjina kapacitet,” je poudaril premier. “Glede podrobnosti se vsi spomnimo režima, kakršen je bil spomladi, odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle,” je nadaljeval Janez Janša.

Janša pozval k delu od doma kjer je to mogoče
Janša je nagovoril tudi gospodarstvenike in jih pozval, naj dejavnosti organizirajo tako, da delo poteka od doma, kjer je le možno. Kjer to ni možno, pa naj se dosledno upoštevajo vsi preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. “Ostaja odprta možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi. O aktiviranju tega ukrepa bomo še odločali glede na številke, ki bodo pokazale na njegovo nujnost v tej fazi,” je navedel.

Foto: STA

Po premierjevih besedah preverjajo tudi možnosti množičnega testiranja na okužbo, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva. “Preverjamo tudi možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga predvidevajo v nekaterih drugih državah,” je povedal in dodal, da ko se pogovarjajo s kolegi po Evropi glede učinkovitosti tega ukrepa, je tudi po današnji razpravi na seji vlade, jasno, da bodo te možnosti preučili. “V zvezi s testiranjem je velik problem čakalna doba,” je poudaril in dodal, da se mora zdravstveni sistem dodatno reorganizirati, da bo ta doba krajša in da bodo prioritetno prihajali na vrsto tisti, ki imajo simptome in tisti, ki jih v tem času na delovnih mestih nujno potrebujemo.

Pozval vse, da si naložijo aplikacijo Ostani Zdrav
“Skupina pod vodstvom dr. Mateja Lahovnika že nekaj dni pripravlja smernice za #PKP6. Ta bo namenjen odpravljanju in blaženju posledic epidemije. V njem bodo nekateri podobni ukrepi kot smo jih sprejemali spomladi,” je izpostavil in pozval vse, da si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav“Če bi jo vsi s pametnimi telefoni že imeli, bi bili lahko ukrepi bistveno milejši,” je bil jasen. Izpostavil je, da je vlada danes ponovno poudarila, da smo v zahtevni situaciji, “a v tej situaciji delamo vse, da nihče ne ostane brez nujne zdravniške pomoči, ne samo zaradi COVIDa, ampak tudi drugih razlogov.”

Po besedah Janše smo tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi članicami Evropske unije za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali. “Zaenkrat zmoremo, a nobena rezerva ni odveč,” je povedal premier in dodal, da je bila danes v enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer sta zelo natančno ocenjevala ukrepe v obeh državah glede zajezitve COVIDa, z nemške strani ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali.

V imenu vlade je Janša  izrazil zahvalo zdravnikom in medicinskim sestram in vsemu zdravstvenemu osebju. “Največjo podporo jim vsi lahko izrazimo s tem, da dosledno upoštevamo ukrepe in storimo vse za to, da bo njihovo delo znosno.” Ukrepi, ki se bodo po besedah Janše uveljavili z jutrišnjimi odloki, bodo večinoma začeli veljati v soboto, bodo pa veljali za teden dni. Prihodnji četrtek ali petek bo namreč vlada naredila in sprejela novo oceno in se odločila, ali se jih podaljša, ali prekliče, ali omili.

Nina Žoher/Nova24 TV