Premier Janša: Novi minister za zdravje bo Janez Poklukar

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, dr.med. Foto: Zaslonski posnetek

Predsednik vlade Janez Janša je danes v državni zbor posredoval predlog za kandidata za novega ministra za zdravje. Kot kandidata je predlagal Janeza Poklukarja.

 

Janez Poklukar je zaključil študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani in se zaposlil v Splošni bolnišnici Jesenice. V začetku leta 2013 je postal predstojnik oddelka za interno medicino, kjer je bil odgovoren za organizacijsko, strokovno in poslovno vodenje oddelka. Leta 2014 je postal vršilec dolžnosti in pozneje direktor Splošne bolnišnice Jesenice, ki jo je vodil do julija 2019 in v tem času tudi uspešno zaključil njeno sanacijo. Avgusta 2019 je prevzel vodenje Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, največjega zdravstvenega zavoda v regiji in državi, kjer se je soočil tako z zahtevnim finančnim položajem bolnišnice, sanacijskimi postopki, kot z izzivi, ki so bili posledica naraščajoče epidemije virusa SARS CoV-2 (COVID-19). Pod njegovim vodstvom so se z dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike soočili z vsemi zahtevnimi pogoji ter uspeli zagotoviti učinkovito zdravljenje in oskrbo bolnikov. V desetih dneh je vodstvu uspelo zaključiti z obnovo prostorov, ki so se sicer obnavljali 12 let in jih v najkritičnejših trenutkih predati v uporabo.

 

 

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Twitter

Janez Poklukar je pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovne kompetence, prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti.

Predsednik vlade Janez Janša je v utemeljitvi predloga za kandidaturo zapisal še, da ocenjuje, da je primeren kandidat za ministra za zdravje ter državni zbor zaprosil, da se v skladu s poslovniškimi določili poskrbi za čimprejšnjo izvedbo aktivnosti, potrebnih za imenovanje novega ministra.

Iz zdravstva prihajajo pozitivni odzivi
Ob poudarjanju Poklukarjevega dobrega poznavanja zdravstvenega sistema je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik izpostavila, da je to zelo dobro za to odgovorno funkcijo. “Vsi se moramo zavedati, da bo njegov mandat krajši in vsaj v prvih mesecih usmerjen v ukrepe, povezane z epidemijo. Čaka ga težka naloga zagotoviti boljšo funkcionalnost ministrstva in vseh njegovih delov. Želim mu uspešno sodelovanje tudi z Zdravniško zbornico Slovenije,” je za STA dodala Čebašek-Travnikova.

Tudi v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije izpostavljajo Poklukarjevo dobro poznavanje našega zdravstvenega sistema. “Za seboj pušča uspešne zgodbe, tako na Jesenicah kot v UKC Ljubljana. Poleg vsega premore tudi pogum, da je v teh težkih razmerah pripravljen sprejeti tako zahteven izziv,” je za STA zapisal predsednik združenja Marjan Pintar.

Poklukarjevo dobro poznavanje zdravstvenega sistema, pa tudi zdravstvene in babiške nege je izpostavila še Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege-Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. “V zbornici pričakujemo korektno sodelovanje z njim. Veselimo se, da bomo končno dobili ministra s polnimi pooblastili, pravega sogovornika. Čas brez ministra je za stroko pomenil tudi odsotnost sogovornika,” je za STA dodala Ažmanova, ki je bila s Poklukarjem več let sodelavka v jeseniški bolnišnici.

Sara Kovač/Nova24 TV