Prekrškarji na Hrvaškem bodo plačevali več

Hrvaška policistka med opravljanjem službene dolžnosti, foto: facebook

Hrvaška vlada je sredi tega meseca sprejela spremembe zakona o varnosti v cestnem prometu, s katerimi se bodo s 1. Avgustom zvišale kazni za prometne prekrškarje.

Nova podražitev kazni za prometne prekrške se tako sklada z letošnjo hrvaško turistično sezono, kjer so turisti ugotovili, da je Hrvaška enostavno predraga turistična destinacija za ponudbo, katero lahko ceneje dobijo v drugih obmorskih letoviščih.

Uradno zaradi slabe prometne statistike

Statistika objavljena na spletnih straneh hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve kaže, da je Hrvaška s 7,7 mrtvih v prometu na 100.000 prebivalcev, visoko nad evropskim povprečjem, kjer je v EU pet mrtvih na 100.000 prebivalcev.

Ministrstvo vzrok za to slabo statistiko vidi v štirih glavnih vzrokih:

velike hitrosti,
alkohola,
neuporabe varnostnega pasu,
nepravilne uporabe mobilnih telefonov;

Zato spremembe Hrvaška usmerja ravno v povratnike, osebe, ki bodo pri kršenju prometnih predpisov večkrat ujete pri isti kršitvi. Prekrškar, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.

Osem najhujših prekrškov so Hrvati strnili v naslednje točke:

vožnja v nasprotno ali prepovedano smer,
prekoračitev dovoljene hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro,
namerno nespoštovanje rdeče luči na semaforju,
zavračanje preizkusa psihofizičnega stanja,
vožnja pod vplivom alkohola in mamil nad 1,5 promila,
zavračanje testiranja voznikov na alkohol in mamila,
vožnja pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja
vožnja v času, ko je vozniško dovoljenje vozniku začasno odvzeto ali ukinjeno;

Višje kazni

Med najpogostejšimi prekrški so tako neuporaba varnostnega pasu, nepravilni prevoz otrok in nepravilna uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Za te prekrške se bo kazen zvišala iz 500 na 1000 kun.

Pomembna novost s 1. Avgustom je tudi denarna kazen za nespoštovanje varnostne razdalje med vozili na avtocestah. Na hrvaških avtocestah sedaj velja enako pravilo 2 sekund, kot je v veljavi na slovenskih.

Uredništvo