Prek 90 % kuhinjske soli v vsakdanji rabi vsebuje plastične mikrodelce

Tudi kuhinjska sol je vir vnosa plastičnih mikrodelcev

Nedavna raziskava avstrijskih znanstvenikov, je prvič v človeškem blatu odkrila plastične mikrodelce in s tem potrdila sume, da ljudje z onesnaževanjem okolja nezavedno tudi namerno zastrupljamo sami sebe. Študija korejskih znanstvenikov pa je pokazala, da je vsakdanja oporečna hrana najosnovnejši način vnosa plastičnih mikrodelcev v človeško telo.

Kar vržemo v morje konča na naših krožnikih

Človeško onesnaževanje okolja že desetletja predstavlja velik problem in vpliv na naravo okrog nas. Nedavna študija, ki jo je izvedla Univerza za medicino na Dunaju v sodelovanju z avstrijskim okoljskim ministrstvom, je vključevala ljudi iz vseh kontinentov ter pokazala, da nihče na tem planetu ni več imun pred človeškimi vplivi odmetavanja smeti v naše okolje. »V našem laboratoriju smo našli delce devetih različnih umetnih snovi v velikosti od 50 do 500 mikrometrov.« je izsledke študije strnila Bettina Liebmann, strokovnjakinja za analizo mikroplastike na avstrijskem okoljskem ministrstvu.

Plastični delci v človeško telo tudi prek kuhinjske soli 

Vpliv plastike na morsko življenje je očitno že leta, foto: facebook

Nedavna raziskava korejskih znanstvenikov, iz Univerze Incheon v Južni Koreji je potrdila, da prek 90 % kuhinjske soli vsebuje plastične mikrodelce. V raziskavo je bilo zajetih 39. svetovnih znamk kuhinjske soli, kar v 36. znamkah pa so našli plastične mikrodelce. »Rezultati kažejo na velik vnos plastičnih delcev v človeško telo prek morskih izdelkov.« je izsledke komentirala Seung-Kyu Kim, profesorica morske biologije na Univerzi Incheon.

Pri tem je potrebno opozoriti, da niso samo ribe ali druge morske živali, ki se znajdejo na našem jedilniku edini morski vir škodljivih mikroplastičnih delcev, pač pa te najdemo tudi v vsakdanjih izdelkih, ki so tako ali drugače povezani z morjem in nanje nebi nikoli pomislili.

Uredništvo