Predsedniku vlade Janezu Janši podpora po volitvah tudi iz tujine

Predsednik vlade Janez Janša. Vir: Facebook

“Spoštovani Janez Janša in prijatelji stranke SDS, v izjemno zahtevnih časih ste prevzeli odgovornost za Slovenijo in Evropo ter prinesli rezultate! Veselimo se nadaljnjega dobrega skupnega dela v Evropski ljudski stranki,” je v znak podpore premierju in predsedniku stranke SDS Janezu Janši zatrdil vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber.

 

Kljub temu, da poskušajo nekateri mediji rezultat stranke SDS na državnozborskih volitvah prikazati v izrazito negativni luči, češ, kako naj bi se v Evropi veselili, da ni zmagal Janša, pa je dejstvo, da je podpora Janezu Janši s strani Manfreda Webra izjemnega pomena. Evropska ljudska stranka namreč predstavlja največjo politično skupino v Evropskem parlamentu. Weber je sicer že pred volitvami izrazil podporo Slovenski demokratski stranki (SDS). Sporočil je, da ima stranka SDS po vsej Evropi prijatelje in partnerje. “Evropska ljudska stranka je z vami. Celotna Evropska ljudska stranka je z vami in vam želi vse najboljše,” je dejal na strankarski konvenciji.

Soočamo se z velikimi izzivi, smo v vojnih časih. Rusija vodi vojno proti Ukrajini. A ukrajinski prijatelji se ne borijo samo zase, ampak za vse nas. Borijo se za svobodo, demokracijo in vladavino prava,” je Weber poudaril na nedavni strankarski konvenciji in dodal, da tukaj ni prostora, da bi bil kdorkoli izmed nas nekje vmes – ali si na strani Ukrajine ali na strani Rusije. V Evropski ljudski stranki smo na strani ukrajinskih prijateljev, je povedal in se zahvalil Janši za pogumen korak, ko je kot prvi odšel v Ukrajino podpret Ukrajince. “Drugi so sledili, on je bil prvi,” je poudaril in se predsedniku SDS zahvalil tudi za izjemno vodenje Evropske unije.Državni podsekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Poljske Paweł Jabłonski je v svojem komentarju na družabnem omrežju Twitter opozoril, da je tokratne parlamentarne volitve izgubil Janša, ki je skupaj s poljskim premierjem med prvimi obiskal Ukrajino.  “Uradni profil Evropske ljudske stranke nakazuje, da je Janša tarča ruskih napadov”, je zatrdil Jabłonski in se ob navezal na objavo stranke v Evropskem parlamentu, ki je v eni izmed svojih objav brez dlake na jeziku zapisala, da je zaskrbljena zaradi morebitnega vmešavanja Rusije v slovenske volitve, kar je po njihovih besedah očitno posledica odločne in nedvoumne podpore Slovenije Ukrajini. “Slovenija je bila ena prvih držav, ki je ostro obsodila rusko barbarsko vojno v Ukrajini,” so poudarili. Janša se je na izraženo skrb odzval in dodal, da žal želijo močni politiki, odlikovani s Putinovimi medaljami, Slovenijo potisniti nazaj v rusko vplivno sfero. “Ko je njihov tabor vodil slovensko vlado, je imel zunanji minister 13 obiskov v Moskvi in niti enega v Washingtonu ali Berlinu.”

Prvak NSi Matej Tonin je sicer ob komentarju izida volilnih rezultatov v Cankarjevem domu po poročanju N1 zatrdil, da je dejansko prišlo do vmešavanja Rusije v slovenske volitve. “V zadnjih urah smo spremljali številna verižna elektronska sporočila, ki so širila lažne novice,” je poudaril in dodal, da je sodeč po podatkih, ki so bili pridobljeni, mogoče sklepati, da so se ruski viri vmešali.

Na parlamentarnih volitvah smo se lahko do sedaj nagledali novih obrazov, a kot lahko vidimo so brez izjeme postali preteklost, nimajo namreč potrebnih izkušenj in pomembnih poznanstev po Evropi. Premier Janša v tujini uživa ugled, saj je že kar dvakrat Slovenijo uvrstil v središče dogajanja v Evropi, ko je uspešno vodil predsedovanje Svetu EU. Poleg tega pa je znan po tem, da zgolj ne kima evropskim voditeljem, ampak je eden izmed tistih, ki vodi proaktivno politiko in temu primerno predstavlja pomembnega sogovornika z izkušnjami.

Vir: Nova24TV, Sara Kovač