Predsednik Zveze društev upokojencev: takih uskladitev slovenski upokojenci še niso doživeli (VIDEO)

Janez Sušnik. Vir: Desus

Upokojenci so na račune prejeli višje pokojnine. Zaradi odprave zaostankov pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov so se te povišale vsaj za en odstotek. V februarju se obeta še redna uskladitev pokojnin. Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju prinaša dodatno uskladitev pokojnin in drugih prejemkov, uveljavljenih do konca leta 2010 za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljenih pokojnin in drugih prejemkov za 1,7 odstotka, vseh drugih pa za en odstotek. Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), je v oddaji Tema dneva povedal, da takih uskladitev upokojenci doslej še niso doživeli. 

 

Usklajena najnižja pokojnina znaša 282,36 evra, zagotovljena pokojnina 626,20 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 392,43 evra. Poleg izredne uskladitve je napovedana tudi redna uskladitev pokojnin. Ta naj bi na podlagi ocene Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znašala približno 4 odstotke, izvedli pa bi jo v mesecu februarju. Spomnimo. Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Vendar pa je koalicija vložila dopolnilo, s katerim so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki pa kaže, da primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oziroma so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.

Na vprašanje, kaj si lahko upokojenci obetajo od redne uskladitve pokojnin za približno 4 odstotke, je Janez Sušnik povedal, da je do uskladitve prišlo ravno v pravem času, ker je veliko podražitev. Te pa jih s tem ne bodo tako prizadele. “To bo ublažilo situacijo glede na vso to podražitveno razmerje, ki je v tem trenutku na trgu. Še posebej zato, ker bodo upokojenci z višjimi pokojninami dobili še tretji odmerek kriznega dodatka za pokrivanje energetskih zadev.”

Po besedah Sušnika si kaj več sploh ne morejo predstavljati, da bi se dogodilo v tem trenutku. “Mislim, da Državni zbor RS bo toliko moder, da bo predlog, ki je pred nami in smo ga že mi videli in obravnavali, sprejet. Mislim, da je predlog dober. Kdor pa sedaj ni zadovoljen, pa res ne more biti z nobeno stvarjo zadovoljen,” je izpostavil in dodal, da so na ZDUS-u  teh posegov in uskladitev izredno veseli. Spomnil je, da bo kmalu tudi mesec junij, ko bo prišel letni dodatek. “Želel bi se zahvaliti ZPIZ-u in vladi ter poslancem, če bo ta stvar šla skozi. Zadovoljni smo, da smo enkrat dosegli želeno uskladitev.”

Upokojenci deležni celega paketa dobrih potez vlade
Glede energetskega vavčerja je Sušnik povedal, da je posebej za tiste z zelo nizkimi prejemki to zelo dobrodošla zadeva. Vsak evro namreč pride prav. “Sploh ker gre za 150 evrov. To je res lep prispevek. Eni sicer pravijo, da je to prepozno, ampak to ni res. Kadarkoli bo prišlo, bo dobrodošlo.” Kot pravi, bodo upokojenci deležni celega paketa dobrih potez vlade. “Zavreščalo je med upokojenci, nekateri sploh ne verjamejo, da se bo  to dejansko sploh zgodilo. Ampak že vidimo, da se bo.”

Toliko, kot se je dogajalo pri tej vladi v zadnjem času, se ni dogajalo pri nobeni vladi v preteklosti
Na Twitterju se je pojavila objava stranke SAB, kjer odštevajo do volitev. Obljubili so, da bodo še naprej branili interese upokojence. Očitno torej trdijo, da ta vlada zanje ni kaj dosti naredila. Na vprašanje, kakšna je resnica glede skrbi za upokojence v času te vlade in v času preteklih vlad, je Sušnik povedal, da je sam na tem položaju že drugi mandat, kar pomeni, da je dal skozi precej predsednikov vlad in  ministrov. “Toliko, kot se je dogajalo pri tej vladi v zadnjem času, se ni dogajalo pri nobeni vladi v preteklosti. V nobeni vladi. Tukaj je prišlo do največjega povečanja in kar je bistveno. je, da je prišlo do poprave krivic iz let 2010 do 2015. Tega nismo pričakovali. Računali smo, da bo nekaj storjenega v letošnjem decembru, nekaj v naslednjem decembru. Da pa je prišlo to vse naenkrat, je to hvale vredno. Nima smisla kakšne pripombe dajati,” je poudaril Sušnik.

Nina Žoher/Nova24TV