Predsednik vlade napovedal skorajšnji preklic epidemije in zavrnil očitke o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme

LJUBLJANA – Izredno sejo državnega zbora, ki je razpravljala o vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme za boj proti novemu koronavirusu, je z nagovorom odprl premier Janez Janša, ki je med drugim dejal: “Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa,” je dejal premier.

 

Nabava opreme skladna z zakonodajo

Nabava zaščitne in kritične medicinske opreme, je potekala v skladu z zakonodajo, prav tako je vlada pozvala računsko sodišče k preiskavi. Koalicija pa je predlagala ustanovitev preiskovalne komisije, ki zajema tudi obdobje zdajšnje vlade, je pojasnil.

Plačanih da je bilo za okoli 30 milijonov evrov dobav in vse, kar je bilo plačano, je bilo tudi dobavljeno. Pogodbe o tem se da preveriti, je navedel predsednik vlade. Da je v tistih razmerah minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek s sodelavci naredil vse, njihovo ravnanje pa je rešilo na desetine življenj, je prepričan Janša.

Opozoril na javne grožnje s smrtjo

Spregovoril je tudi o grožnjah s smrtjo, ki se pojavljajo na kolesarskih protestih in so namenjene 220 tisoč volivcem, pa tudi njemu osebno: “Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo, nosijo jih osebe, ki so znane,” je dejal Janša in pokazal fotografije protestnikov z napisi Smrt janšizmu, svoboda narodu.

Formalni konec epidemije predvidoma konec meseca

Epidemija se bo po besedah premierja verjetno formalno končala konec maja, a kriza ostaja. Pred vrati je recesija, je dejal, a hkrati izrazil vero: “Če bomo znali pametno ravnati, blaginja ljudi v Sloveniji ne bo bistveno prizadeta”.

Uredništvo