Predsednik vlade na dan, ko zaradi covida-19 beležimo 49 smrti: Potrebujemo samo majhen dodaten napor vseh pri zajezitvi epidemije

Predsednilk vlade Janez Janša. Foto: Demokracija

“Potrebujemo samo majhen dodaten napor vseh pri zajezitvi epidemije, pa bodo prihodnji zahtevni tedni in meseci do začetka delovanja cepiva lahko bolj svobodni. Tudi gospodarske posledice epidemije lahko z lastnimi močmi in podporo EU sredstev precej omilimo. Zdrahe naj počakajo,” je pozval vse predsednik vlade Janez Janša. Medtem ko število okužb še vedno ni pričelo upadati kot bi moralo s sprejetimi ukrepi, gospodarstvo nazaduje. Zato Janša poudarja, kako pomembno je, da vsi storimo nekaj v tej smeri, da zajezimo epidemijo in pustimo zdrahe v tem trenutku ob strani. Predsednik vlade tako daje velik poudarek razumevanju situacije s strani vseh prebivalcev in podpori EU pri sanaciji nastale gospodarske škode.

 

Vlada je v sredo na seji sprejela osnutek sedmega zakonskega protikoronskega paketa za pomoč gospodarstvu ter področjem dela, socialnega in zdravstvenega varstva. Sprejela je tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mednarodni zaščiti ter predlog novele Zakona o prevozih v cestnem prometu. Sedmi paket pomoči pa mora sedaj biti še potrjen s strani Državnega zbora RS, medtem pa naj bi danes minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Tomaž Gantar poskusila poiskati kompromis, ki bi hkrati ugodil zahtevam zdravstva, kot gospodarstvu, ki v zadnjih tednih zaradi zaprtja dejavnosti nazaduje.

Zdrahe naj počakajo
Po javno dostopnih zadnjih podatkih število okužb še vedno ne upada, bolnišnice pa se še vedno vztrajno polnijo, medtem ko stroka opozarja, da je kader popolnoma izčrpan. Predsednik vlade zaradi trenutne situacije poziva vse, da v spoštovanje ukrepov vložijo svoj napor, s katerim bi lahko v prihodnje lahko lažje zaživeli. “Potrebujemo samo majhen dodaten napor vseh pri zajezitvi epidemije, pa bodo prihodnji zahtevni tedni in meseci do začetka delovanja cepiva lahko bolj svobodni. Tudi gospodarske posledice epidemije lahko z lastnimi močmi in podporo EU sredstev precej omilimo. Zdrahe naj počakajo,” je pozval predsednik vlade Janez Janša.

Kot poudarja Janša, lahko tako tudi z lastnimi močmi poskrbimo, da omilimo posledice epidemije na gospodarstvo. Spoštovanje ukrepov bi tako moralo vplivati na nižje število okužb, kar bi lahko odprlo možnosti za ponovno odprtje gospodarstva. Dodatno še poudarja podporo evropskih sredstev s katerimi bomo gospodarske posledice lahko precej omilili. Kot so pokazale raziskave, pa kar 32 odstotkov vprašanih naj ne bi spoštovalo ukrepov. V sredo smo zabeležili 1849 novih okužb, medtem ko je bilo število pozitivnih 28,8 odstotka. V bolnišnici se zdravi 1258 oseb, umrlo pa je 49 oseb. Janša zato poudarja, da lahko zdrahe počakajo na obdobje, ko se bomo izvlekli iz omenjene krize.

 

 

Evropski voditelji na pogovorih v EU v zvezi z zagotovitvijo Evropskih sredstev pomoči
Nemško predsedstvo je predstavilo načrt za odpravo madžarske in poljske blokade svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, ki med drugim predvideva zamik uporabe pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa. O njem bo na zasedanju danes in jutri v Bruslju odločil vrh EU. V sporu glede finančnega svežnja EU je podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Gowin sporočil, da jim je uspelo doseči kompromis z nemškim predsedstvom Svetu EU. Tokrat je na potezi še Madžarska, ki bi morala sprejeti kompromis, da bi lahko Evropski svet sprejel sveženj, s katerimi bi lahko članice pričele s sanacijo škode zaradi koronavirusa.

Foto: Vlada RS

Države članice osnutek še preučujejo, voditelji pa bodo danes o kompromisu razpravljali na srečanju voditeljev EU, ki se ga udeležuje tudi Janša v imenu Slovenije in Hrvaške. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v pismu voditeljem pred vrhom znova izrazil prepričanje, da bo dogovor o celotnem svežnju mogoče doseči.

Sara Rančigaj/Nova24