Predsednik slovenske vlade v Veliki Britaniji poglobil prijateljske odnose med državama

Fotografije: Vlada RS/Twitter

Predsednik vlade Janez Janša se je danes mudil na delovnem obisku v Londonu. Delovni obisk je potekal na povabilo predsednika Vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Borisa Johnsona. Osrednje teme obiska v Združenem kraljestvu so bile povezane s poglobitvijo političnega sodelovanja med državama, spopadanjem z epidemijo covid-19, odnosi EU – Združeno kraljestvo, sodelovanje med državama v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU in predsedovanja Združenega kraljestva COP26, v pogovorih pa je bilo govora tudi o aktualnih zunanjepolitičnih temah, predvsem situaciji v Afganistanu in o Zahodnem Balkanu.

 

Dvostranski odnosi med državama so zelo dobri in prijateljski. Tokratni obisk je pomenil intenziviranje političnega dialoga na najvišji ravni. Združeno kraljestvo je po obsegu trgovine 20. zunanjetrgovinska partnerica Republike Slovenije. Obseg naložb v obe smeri narašča. Leta 2020 so neposredne naložbe iz Združenega kraljestva v Slovenijo dosegle 501 milijon evrov, kar uvršča Združeno kraljestvo na 9. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami pri investiranju tujcev v Sloveniji.

Image

 

Predsednik vlade Janez Janša se je v okviru delovnega obiska najprej srečal z novoimenovano ministrico za zunanje zadeve Elisabeth Truss. V pogovorih sta spregovorila predvsem o bilateralnih odnosih med državama, aktualnih zunanje političnih temah in epidemiološki situaciji v zvezi s covid-19. Prav tako pa sta pozornost namenila krepitvi gospodarskih povezav, boju proti kibernetskim grožnjam in poglabljanju kulturnih vezi.

Predsednik vlade Janez Janša je nato v spremstvu državnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Jamesa Cleverlyja obiskal Nacionalni center za kibernetsko varnost in se srečal z njegovim vodstvom. Mednarodno sodelovanje pri vprašanjih kibernetske varnosti je namreč ključnega pomena za zaščito vseh pred hibridnimi grožnjami.

Predsednik vlade se je na delovnem kosilu srečal tudi z Joăom Vale de Almeido, vodjo delegacije EU pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Predsednik vlade je po jutranjih srečanjih delovni obisk zaključil s srečanjem z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Osrednje teme pogovorov med slovenskim in britanskim premierjem so bile povezane s poglobitvijo političnega sodelovanja med državama, spopadanjem z epidemijo covid-19 in o odnosih EU – Združeno kraljestvo. Sogovornika sta spregovorila tudi o drugih aktualnih zunanjepolitičnih temah.

Image

Sara Kovač/Nova24TV