Predor Bombi zaprt

Posledice kulturne obogatitve z bližnjega vzhoda goričani že občutijo, foto: Sebastjan J

Goriške oblasti so danes zaprle predor Bombi, begunce pa izselili. Bo morala Slovenija ob isti migrantski problematiki zapreti predor Kostanjevica tik ob italijanski meji?

Odpadni material, ki je ostal za begunci, foto: Sebastjan J

Kot smo že poročali, so danes begunce na italijanski strani, ki so v zadnjih tednih zasedali predor Bombi na italijanski strani, goriške mestne oblasti s pomočjo karabinjerjev, lokalne policije in komunalnih delavcev zaprle, begunce pa izselile.

Za njimi je pred zaprtim predorom ostalo še nekaj odpadnega materiala, goriški župan Rodolfo Ziberna pa se nadeja, da je bila izpraznitev predora prvi korak k zmanjšanju števila beguncev v Gorici.

Zamrežena pritlična okna okoliških hiš, foto: Sebastjan J

Da so begunci pustili velik pečat na okolici Bombija nakazujejo tudi novo nameščene rešetke na pritličnih oknih okoliških hiš. Vsakodnevno pa je skupina po nekaj beguncev prisotna tudi  v neposredni bližini mejnega prehoda z Rožno dolino, kjer je lokacija imigrantske pisarne.

Kot so v preteklosti že izpostavili nekateri politiki, ti begunci tudi redno prehajajo prek meje v Slovenijo, kjer se zaradi brezplačnega WI-FI omrežja največkrat zadržujejo tudi v goriški Qlandiji.

Predor Kostanjevica tik ob italijanski meji v Novi Gorici, foto: Sebastjan J

Ker je v neposredni bližini meje z Italijo na slovenski strani tudi predor Kostanjevica, se poraja vprašanje ali se s podobnimi težavami ob povečanem številu migrantov na slovenski strani lahko kmalu soočijo tudi novogoriške mestne oblasti?

Sebastjan J