Precedenčna sodba rimskega sodišča: “Vračanja migrantov v Slovenijo so nezakonita”

RIM – Spletni portal Primorskega dnevnika poroča o sodbi, ki bo najverjetneje precedens v nadaljnji sodni praksi. Rimsko sodišče za človekove pravice in migracije je razsodilo, da je praksa italijanskega notranjega ministrstva, ki na osnovi bilateralnega sporazuma z našo državo ilegalne migrante vrača v Slovenijo, nezakonita.

 

Prvo tovrstno tožbo je zoper italijansko notranje ministrstvo vložil 27-letni državljan Pakistana, ki je iz matične države zbežal zaradi istospolne usmerjenosti. Zgodba sega v julij lani, ko je migrant Mahmood po dolgem potovanju po balkanski poti prispel do Trsta, kjer pa je doživel nečloveško obravnavo. Slednje je sodišču s pomočjo odvetnika in fotografij tudi dokazal.

Ko je s skupino rojakov prispel v Italijo, jih je prijela italijanska policija. Tožeči je italijanskim policistom povedal, da bo zaprosil za mednarodno zaščito, a so to namerno preslišali. Vsem so zaplenili mobilne telefone, je bilo slišati na sodišču, jih prisilili, da podpišejo neki dokument, jih vklenili v lisice, naložili v policijske kombije in jih odpeljali do slovenske meje. Tam pa, da so jim s palicami zagrozili, naj odidejo proti Sloveniji.

V Sloveniji so jih po dobrem kilometru hoje ustavili slovenski policisti, jim odvzeli prostost,  končali pa so v begunskem taborišču Lipa v bližini Bihaća v Bosni in Hercegovini.

Neuradna vračanja v Slovenijo, ki jih italijanska policija na osnovi bilateralnega sporazuma redno izvaja pa, tako sodišče, sprožajo verižno reakcijo. Slovenski organi migrante predajo hrvaškim, ti pa jih vračajo v Bosno in Hercegovino. Po presoji sodišča italijansko ministrstvo s tem krši italijansko ustavo in zakonodajo, vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, poleg tega pa tudi predpise bilateralnega sporazuma s Slovenijo.

Uredništvo/Vir: Primorski dnevnik