Praznik terana in pršuta

Letošnji že 48. Praznik terana in pršuta bo letos potekal pod sloganom “kjer burja pršute in grla suši, je teran doma” in sicer med 10. in 12. Avgustom v Dutovljah in njegovi okolici.

Dogajanje se bo pričelo v Petek, 10. Avgusta na Bunčetovi domačiji, z dogodkom Terra Carsus – kulinarika Krasa, kjer boste lahko pokusili najrazličnejše kraške dobrote, gost večera pa bo Chef Janez Bratovž.

V soboto se bo dogajanje pričelo že v popoldanskih urah na Bunčetovi domačiji, zvečer pa bo sledil koncert na prireditvenem prostoru, kjer bodo nastopili Ines Erbus in Čuki.

V nedeljo pa bo dogodek potekal vse od jutranjih ur in bo vključeval tako športne, kot tudi družinske dogodke ter že tradicionalno povorko skozi Dutovlje. Podeljena bodo tudi priznanja za najboljše vozove, dogodek bosta obiskali vinski kraljici terana in Slovenije. Zvečer se bo dogajanje zaključilo na prireditvenem prostoru z nastopom Dejana Vunjaka in Zvite feltne.

Kmalu okrogla obletnica

Praznik terana in pršuta poteka vsako leto že vse od leta 1970 in je eden največji turistični praznik na Krasu ter velja za enega izmed večjih in najstarejših v Sloveniji. Praznik vsako leto združi številne kraške proizvajalce terana in pršuta ter gostince, ki obiskovalcem ponudijo pokušino tradicionalnih kraških okusov. Poleg kulinaričnih dobrot pa je praznik poznan tudi po tradicionalni povorki kmečkih vozov, na čelu katerih je v zadnjih letih tudi vedno prisotna kraljica terana.

Za tiste avanturistične pa prevoz na Praznik terana in pršuta obljubljajo tudi Slovenske železnice, kjer je povprečni čas potovanja od Ljubljane do Sežane skoraj 2 uri v eno smer.

Več podrobnosti o dogodku najdete na letaku, več o lanskoletnem prazniku pa si lahko preberete tukaj.

Uredništvo