Prazgodovinski začetki na Slovenskem

Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, foto: Matevž P

Ste vedeli, da se je zgodovina prevoza začela ravno na območju Slovenije? Park vojaške zgodovine v Pivki odpira razstavo najstarejšega najdenega lesenega kolesa na svetu Kolo 5200, ki je bil izkopan pri Vrhniki in predstavlja edinstveno svetovno kulturno dediščino.

Kolo bo od danes obiskovalcem na ogled v Pivki vse do konca Januarja naslednje leto, nato pa ga bodo umestili v stalno razstavo Muzeja in galerij mesta Ljubljane.
Kolo so arheologi poleg dveh čolnov našli leta 2002 na kolišču Stare gmajne na Verdu pri Vrhniki in je sestavljeno iz dveh jesenovih plošč, ki sta bili spojeni s štirimi hrastovimi zagozdami. Kolo ima v sredini tudi kvadratno odprtino, za spremljajočo os in je pripadalo dvokolesnemu vozu – cizi.

Koščena piščal, ki je spremenila svetovno dojemanje neandertalcev, foto: Sebastjan J

Najstarejše leseno kolo pa ni edinstven primerek, ki so ga kot del svetovne kulturne dediščine odkrili arheologi na Slovenskem. Leta 1995 so v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe I odkrili koščeno piščal s štirimi luknjami. Strokovnjaki njeno starost ocenjujejo med 50 do 60 tisoč let, ovrženi pa so bili vsi dvomi naravnega nastanka piščali. Najdba je v svetovnem merilu premaknila razumevanje kamene dobe in neandertalcev.  Piščal hrani Narodni muzej Slovenije.

Sebastjan J