Pravoslavni verniki praznujejo Božič

»Hristos se rodi« želimo našim pravoslavnim bralcem, ki po julijanskem koledarju danes vstopajo v praznovanje božičnih praznikov. Priprave, ki potekajo šest tednov so se končale danes na badnji dan s pričetkom slovesnosti z zažiganjem badnjaka po domovih.

Poleg pravoslavne Cerkve sv. Cirila in Metoda v Ljubljani, se v Trstu poleg Trga Ponterosso nahaja pravoslavna Cerkev sv. Spiridona, iz katere smo vam v spodnji galeriji na pogled ponudili nekaj utrinkov iz lanskoletnih božičnih slovesnosti.

Zamik v primerjavi s katoliškim božičem za pravoslavne vernike izhaja iz uporabe julijanskega koledarja, ki ga je ob razkolu z vzhodom leta 1054 uporabljala Katoliška cerkev. Ta je v 16. Stoletju prevzela gregorijanski koledar, katerega je uvedel papež Gregor XIII, pravoslavna cerkev pa je tako še naprej uporabljala stari julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni.
Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so sprejele posodobljeni Milankovićev koledar, ki praznovanje božiča zopet postavlja na 25. December.

Sebastjan J
foto: Massimo S