Pravljice za lahko noč – Lahkonočnice

Poslušanje pravljic je bil vedno del otroštva, danes pa hitri tempo življenja navadno ločuje družine. Tako so starejši ločeni od malčkov, živijo morda v domovih za starejše, starši pa so navadno konec dneva preutrujeni za branje pred spanjem.

Lahkonočnice so projekt medgeneracijskega sožitja, ki ga je z domovi starejših občanov Fužine, Tezno, Trebnje in Postojna pripravilo podjetje A1. Starejši se s pomočjo sodobne tehnologije znova vključujejo v aktivno življenje, ta sodobna povezanost pa jim omogoča stik s svojimi poslušalci prek risbic, ki najbolje pričajo o tem, katere zgodbe so med malčki najbolj priljubljene.

Statistika staranja prebivalstva se strmo vzpenja, zato so taki projekti za ponovno spodbujanje starejših k aktivnemu življenju še kako pomembni za slovensko družbo. Danes kar 20 % slovenskega prebivalstva spada med starejšo populacijo, od leta 2010 pa se je število starejših v domovih povečalo kar za 1/3. Več o projektu si lahko ogledate v predstavitvenem posnetku.

Pripovedovalci iz Postojne

Ena izmed bolj priljubljenih Lahkonočnic je Veliki beli galeb, ki jo prebira Ana Golob.

Ana Golob, bralka Lahkonočnice Veliki beli galeb, foto: lahkonocnice.si

Rojena leta 1931 v delavski družini v Postojni, kot najstarejša izmed 6 otrok, šolanje je opravila pod fašistično okupacijo, izključno v italijanščini. Mama je bila gospodinja, oče pa je delal na žagi, zaradi pomanjkanja denarja pa šolanja ni mogla nadaljevati. Zato se ji niso izpolnile življenjske sanje, da bi postala učiteljica. Kljub temu je kot njena mama tudi Ana rada prebirala in zato jo je razveselila priložnost, da je svojo ljubezen do branja uporabila za razveseljevanje otrok.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj slik umetnin, ki jih je navdušilo Anino branje pravljice, katero je spisal Žiga X Gombač.

V Domu upokojencev Postojna pa so svoje pravljice posnele še nekatere druge negovanke.

Pravljice se nahajajo na platformi SOUNDCLOUD in so prosto dostopne za poslušanje, več o projektu pa si lahko preberete na tej povezavi.

Sebastjan J