Pravice in dolžnosti volivcev

V številčnosti je moč

Danes potekajo volitve v Državni zbor, kjer državljanke in državljani izbiramo svoje politične predstavnike za sestavo naslednje Vlade. Naša dolžnost je, da svoj glas oddamo tistim kandidatkam in kandidatom, za katere verjamemo, da bodo zastopali in uveljavljali naše pravice do pravičnega sodstva, učinkovitega zdravstva, ustreznega varovanja državnih meja, …

Kot smo že pisali ob rezultatih prvega referenduma za II Tir, je nizka volilna udeležba tista, ki je največji sovražnik demokracije in spodbuja gojenje korupcije, nepoštenih poslovnih praks, krivično sodstvo, pristranske državne organe in represijo nad državljani.

Situacija je danes v Sloveniji bolj črna, kot je bila kdajkoli prej v zadnjem četrtstoletju samostojnosti naše države. Na avstrijsko-slovenski meji poročajo o več kilometrskih kolonah zastojev v smer Avstrije zaradi kontrole na meji, kar je v zadnjih 15. letih izginilo iz kolektivnega spomina državljanov od vstopa Slovenije v schengensko območje. Poslušamo poročila o invaziji več 10 tisoč migrantov, ki čakajo na pohod proti Sloveniji na Balkanu in kot je potrdil Šefic, 80 % jih ima namen zaprositi za azil v Sloveniji.

Poslušamo prošnje o darovanju denarja v dobrodelne namene komercialnih radijskih postaj, s katerimi želijo otrokom, ki živijo pod pragom revščine omogočiti letno letovanje na morju. Med tem, ko naši otroci nimajo finančnih zmožnosti za odhod na morje, pa država namenja skoraj 2000 € za posameznega migranta, ki jih je v Sloveniji z odobrenim azilom ali še čakajoč na odobritev že več kot tisoč, z napovedanimi novimi prihodi v kratkem.

Lahko bi naštevali še upokojence, ki po celem življenju trdega dela komaj preživijo z mizerno pokojnino. Lahko bi pisali o 10 tisočih mladih, ki se vsako leto zaradi omejenih možnosti zapuščajo Slovenijo in s tem odnašajo razvojni potencial drugam. Lahko bi pisali o zdravstvu, korupciji v sodstvu, v javni upravi, pa ne bomo.

Pač pa vas bomo pozvali, da se volitev danes udeležite v čim večjem številu in oddate svoj glas tistim, za katere verjamete, da so najboljša izbira za prihodnost Slovenije. Kajti le z množično udeležbo na volitvah izvoljene stranke dobijo zadostno podporo in legitimnost za spreminjanje države na bolje.

Prihodnost je naša, vzemimo jo v roke in jo oblikujmo po svojih željah ter oddajmo svoj glas!

Sebastjan J