POZOR: Volkovi tudi v Komnu

Razdražena divja zver je človeku lahko smrtno nevarna, foto: facebook

Razpasenost divjih zveri po Sloveniji je že dalj časa srž problema v slovenskem javnem prostoru. Volkovi in druge divje zveri napadajo kmete, prebivalce, sedaj pa so se volkovi lotili tudi turistov.

Vsaka taka negativna izkušnja posameznikov, predvsem tujcev v državi pa lahko negativno vpliva tudi na turistično podobo Slovenije.

Odgnal jih je šele avto

Danilo Bergamasco, kolesar iz Sesljana se je, kot že tolikokrat poprej s kolesom podal na Kras.

»Že 40 let kolesarim, v mladosti sem tudi profesionalno tekmoval za različne klube. Za trening se večkrat odpravim kolesariti po okolici in s ponosom lahko povem, da sem prekolesaril že več deset tisoč kilometrov, vendar se še nikoli nisem znašel v tako nevarni situaciji. Med kolesarjenjem po Zagrajcu, okrog šeste ure popoldne sem za ovinkom naletel na volčji par, samca in samico.«

Divje zveri na Krasu niso novost. Domačini so tako v okolici Sežane opazili že medveda, vozniki so s cest okrog Dutovelj preganjali divje prašiče, naleti vozil z divjadjo so redni pojavi, sedaj pa na Krasu domuje tudi volčja družina.

»Takoj sem opazil, da je bil samec razdražen, kazal je čekane, njegovi uhlji so stali pokonci, pripravljal se je na napad. Ne vem, ali me je razumel kot grožnjo samici, ali pa je samo iskal hrano. Počutil sem se nemočnega, bil sem sam, brez orožja ali druge zaščite. Razmišljal sem, ali so moje noge dovolj močne, da bi pobegnil, vendar so zveri med lovom na hrano navadno še bolj divje in napadalne. Na mojo srečo se je iz nasprotne strani pripeljalo vozilo, ki je volkova odgnalo nazaj v gozd.«

Ob povratku domov je Danilo kmalu našel poročila o napadih divjih zveri na ovce in drugo drobnico po Sloveniji.

»Ne želim razmišljati o napadu, a šele v takih trenutkih človek spozna, kako nemočen je lahko proti naravi.«

Vse prebivalce Komna in okoliških vasi pozivamo, da so pri gibanju v naravi pozorni na morebitne divje zveri, se jim ne približujejo ali izzivajo spopada. Prav tako naj bodo prebivalci pozorni, da se otroci ne zadržujejo sami na območjih, kjer imajo divje zveri prost dostop.

Uredništvo