Pozor! Porast gosenic nočnega metulja, ki so nevarne ljudem in živalim

FOTO: Bojan Zadravec/ZGS
Veterinarji opozarjajo na porast gnezdišč sprevodnega prelca, nočnega metulja, ki je v razvojni fazi gosenice nevaren živalim in ljudem.

Na drevju, zlasti borovcih, je v zadnjem času opaziti velike bele zapredke. V njih gnezdijo gosenice s strupenimi dlačicami, ki pri ljudeh in živalih ob stiku povzročijo alergijsko reakcijo. Gosenice prilezejo iz svojih gnezdišč, ko se ozračje nekoliko otopli, da bi si priskrbele hrano, drevesne iglice. Odrasle zapustijo gnezdo v sprevodu (od tod tudi njihovo poimenovanje), si v zemlji poiščejo luknjice in se v njih zabubijo.

Veterinarji opozarjajo, da se zlasti pri psih, ki pridejo v stik z gosenico, lahko pojavi več simptomov okužbe: intenzivnejše slinjenje, odklanjanje hrane, povišana telesna temperatura in prebavne težave. V nekaj minutah po stiku živali z gosenico lahko pride do otekline jezika, ki v skrajnem primeru privede celo do zadušitve. Zato je treba na hišne ljubljenčke v tem času posebej paziti. Če pes zagrabi gosenico, poskrbite, da jo čim prej izpusti. Preglejte mu gobček in iz njega odstranite morebitne ostanke gosenice, pri čemer te ne prijemajte z golimi rokami. Mesto stika hladite in obiščite veterinarja, so zapisali na spletni strani izolske občine.

Vir: Občina Izola