Pozor, na hrvaških plažah kradejo kot za stavo!

Trogir. FOTO: Pixabay

Priložnost dela tatu in plaže so pravi raj za žeparje in tatove, zato je treba biti še posebej pazljiv, saj lahko brezskrbno uživanje kaj hitro prekineta žalost in bes. Na trend kraje na plažah je opozorila tudi hrvaška policija, ki zato svetuje še dodatno previdnost, saj storilci tovrstnih tatvin ne izbirajo tarče ali predmetov, ki jih ukradejo, ampak vzamejo vse, kar jim je pri roki, piše Večernji list.

Kraje na plažah žal niso redek pojav, zato tja po nepotrebnem ne prinašajte vrednih predmetov. Žal pa skoraj nikamor ne gremo brez pametnega telefona in nekaj denarja, policija pa beleži prav največ kraj telefonov, denarnic in bančnih kartic in celo ključev od avtomobila ali stanovanja.

Po poročanju medija je primorsko-goranska policija v preteklih dneh prejela več prijav o tatvinah torb in nahrbtnikov na plažah. V večini primerov tatovi izkoristijo nepazljivost obiskovalcev plaž in njihovo bivanje na morju, medtem ko tatovi ukradejo predmete, ki jih pustijo brez nadzora.

Storilci ne izbirajo tarč
Neznani storilec naj bi na Krku dvema tujkama (iz Bosne in Hercegovine ter ZDA) odtujil nahrbtnik z denarjem, mobilnim telefonom, oblačili, ključi in drugimi vrednejšimi predmeti, ki sta ju pustili brez nadzora, in se odpravili kopat v morje. Na ta način sta bila oškodovana tudi dva francoska državljana, ki sta na plaži na Pećinah na Reki brez nadzora pustila nahrbtnik z osebnimi stvarmi, v Novem Vinodolskem pa je storilec s plaže ukradel torbo z denarnico, osebnimi dokumenti, bančnimi karticami, denarjem, nakitom in ostalimi predmeti. Skupna materialna škoda naj bi bila ocenjena na več kot 35.000 kun (približno 4560 evrov). Policija je opozorila, da storilci tovrstnih tatvin ne izbirajo tarče ali predmetov, ki jih ukradejo, ampak vzamejo vse, kar jim je pri roki, najpogosteje denarnice in mobilne telefone, pa tudi nakit, ključe od avtomobila ali stanovanja, sončna očala itd.

Zavarujte se pred tatvino
Da bi tatovom prekrižali načrte, je PU svoje občane in turiste opozorila, naj na plažo ne nosijo dragocenih predmetov, večjih vsot denarja, ali vrednejše foto-video opreme, svetujejo pa tudi, naj ne puščate torb na plaži brez nadzora. V javnosti ne pregledujte denarja in dragocenosti, saj s tem lahko pritegnete pozornost tatov, dokumentov in denarja pa ne hranite skupaj. Najbolje je, da imate s seboj toliko denarja, kot ga potrebujete, ostalo pustite v prostoru bivanja in seveda zaklenite vrata. Če prihajate na plažo z avtom, zaprite vsa okna in zaklenite vrata vozila, ne puščajte dragocenosti v vozilu, v kolikor pridete s kolesom, tega zaklenite na ograjo ali za drevo. Ključe stanovanj, sob, vozil in dokumentov, na katerih so navedena imena in številke stanovanj in sob ter registrske številke vozila, hranite na nedostopnem mestu.

 

Če vas okradejo, pokličite policijo na številko 192.

Vir: Nova24tv.si, Tanja Brkić