Pozor! Koprska policijska uprava svari pred lažnimi Microsoftovimi operaterji

FOTO: Pixabay

Policisti koprske policijske uprave v zadnjih dveh tednih beležijo povečano število spletnih goljufij, kjer oškodovance pokličejo storilci, se predstavijo kot operaterji Microsofta. V angleškem jeziku jih, pod pretvezo, da imajo okužen računalnik z virusom, prepričajo, da si sprva na računalnik namestijo program za oddaljen dostop, zatem pa se oddaljeno povežejo na računalnik oškodovancev in v zaključku jih še prepričajo, da odprejo spletno banko, s katere si storilci izvršijo transakcijo.

 

Po podatkih Generalne policijske uprave je bilo v letu 2021 na območju Slovenije do konca julija obravnavanih 7 tovrstnih kaznivih dejanj, s skupnim oškodovanjem približno 23.000 evrov.

Potek spletne goljufije
Ta spletna goljufija običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi storilec zahteva, da oškodovanec odpre programe, ki so del operacijskega sistema Windows (npr. Event viewer), ki prikazujejo neke napake. S tem želi storilec oškodovanca prepričati, da ima računalnik okužen z računalniškim virusom. Dejansko pa gre za povsem običajne napake, ki se zabeležijo v vsakem Windows sistemu, in ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika.

V nadaljevanju storilec naroči oškodovancu, da odpre določeno spletno stran v brskalniku, preko katere prenese na računalnik program, s katerim lažno obljubi, da bodo pomagali pri odstranitvi okužbe (programi kot so Team Viewer, AnyDesk, Ultraviewer ipd.). Preko tega programa se goljufom omogoči popoln nadzor nad računalnikom oškodovanca.

V naslednjem koraku storilec ponudi namestitev brezplačnega programa, ki naj bi odpravil vse napake in pohitril računalnik, vendar pa se izkaže, da je programu že potekla licenca za uporabo in da je potrebno program plačati. S takšno pretvezo storilci od oškodovancev zahtevajo podatke o kreditni kartici ali pa jim ponudijo pomoč pri plačilu, če jim oškodovanci seveda omogočijo dostop do spletne banke. Pri tem jh lahko tudi storilec poskuša prepričati k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon, s čimer pridobi tudi popoln dostop do telefona. Ko imajo podatke o kreditni kartici ali dostop do spletne banke na računalniku in hkrati tudi dostop do SMS sporočil na telefonu, zakrijejo podatke na zaslonu računalnika in telefona ter izvedejo transakcijo vsega razpoložljivega denarja na nek tuj bančni račun.

Redkeje oškodovance tudi prepričajo, da se registrirajo in identificirajo na eni izmed kripto menjalnic (Binance, Coinbase, Bitstamp ipd.). Bančno nakazilo nato opravijo na račun na kripto menjalnice, ki je sicer registriran na ime oškodovanca, ampak pod popolnim nadzorom goljufov. S tem se sled za denarjem hitro izgubi, žrtev pa ostane brez možnosti reklamacije transakcije na banki.

Prekinite klic
Če prejmete klic, v katerem se klicatelj v angleščini predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in vas pod pretvezo okužbe računalnika poskuša prepričati, da na računalniku zaženete neke ukaze, tega ne upoštevajte. Gre za goljufijo, zato takšen klic enostavno prekinite, svetujejo policisti.

Spletno uredništvo