Pozor! Danes in jutri maraton nadzora hitrosti: preverite, na katerih lokacijah bodo merili policisti

Foto: PU Kranj

Danes in jutri, 20. in 21. maja 2020, bo že šesto leto zapored na 629 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti. Aktivnosti za umirjanje prometa policisti sicer izvajajo skozi vse leto. S pogostejšimi in bolj poostrenimi nadzori pa navadno začnejo v aprilu.

Zaradi epidemije covid-19 so leto odpadle številne aprilske aktivnosti, ki jih sicer izvajajo z ostalimi deležniki, denimo prvi del vsakoletne akcije Hitrost. Ker pa se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, želijo z napovedanim poostrenim nadzorom spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov, so v obvestilu za javnost zapisali policisti.

“Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljamo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljamo okrog 8 % prekoračitev.

Letos bomo policisti maraton nadzora hitrosti izvajali na 629 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah. Na omenjenih lokacijah bo delovalo okrog 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti, življenje izgubilo 86 ljudi. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin. Zatorej policisti znova svetujemo: Previdno in strpno, življenje je bolj dragoceno kot nekaj prihranjenih sekund na cesti,” so dodali.

Več informacij in seznam vseh 629 lokacij, na katerih bodo merili hitrost, najdete na spodnji povezavi:

https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/104112-to-sredo-in-cetrtek-z-maratonom-nadzora-hitrosti-do-varnejsih-cest-za-vse-udelezence-objavljamo-seznam-lokacij

Uredništvo