Poziv istrskih županov zalegel, a razmere ostajajo kritične: Vodo uporabljajte skrajno varčno

FOTO: MOK

“Z nedavnim pozivom istrskih županov k varčni rabi vode smo ob trudu vseh dosegli, da se poraba vode v zadnjih dneh kljub vrhuncu turistične sezone ni povečala,” poročajo občinarji.

Kljub temu pa so zaradi dolgotrajne suše vodni viri na preizkušnji, razmere pa še vedno kritične, so sporočili. Vodstvo Rižanskega vodovoda zato ponovno poziva občane in obiskovalce, naj vodo uporabljajo skrajno varčno.

Poleg varčne rabe občane prosijo, naj upravljavca obvestijo o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila Rižanskega vodovoda.

V preteklosti so se v podobnih situacijah poslužili vrste varčevalnih ukrepov, kot so prepoved zalivanja vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, prepoved pranja javnih in zasebnih površin ter vozil in prepoved polnjenja bazenov in tuširanja na plažah. S tovrstnimi ukrepi smo se že leta 2012 izognili redukcijam vode. Te so sicer le skrajna možnost, ki se je bodo na vse načine poskušali izogniti, so navedli v Rižanskem vodovodu Koper.

Vir: MOK