Pot proti obali še naprej ovirana z delovišči

Obnova državne ceste čez Senožeče poteka že od Januarja, foto: Helena R

Kljub zaključku turistične sezone je promet po slovenskem cestnem omrežju proti Primorski, zaradi vseh delovišč na avtocesti in regionalnih cestah še vedno močno oviran. Prometne konice pa voznikom na cestah zaradi gneče in počasne vožnje še vedno rahljajo živce.

Promet čez Nanos oviran že od Septembra

Z obnovitvenimi deli na hitri cesti Nanos-Vipava je DARS pričel že v začetku Septembra z zaprtjem enega izmed voznih pasov hitre ceste. Napoved in pričetek rušenja cestninske postaje Nanos sredi Septembra, pa je zaradi zapore hitre ceste v smeri Ljubljane in obvozom čez neurejeno regionalno cesto Rebrnice še dodatno otežila pot voznikom. Cesta je zaradi DARS-ovih neizpolnjenih obljub o obnovi zaradi neurejenega vozišča že zahtevala človeško življenje.

Tovorni promet poteka tudi po regionalni cesti Rebrnice, kljub DARS-ovi napovedi o preusmeritvi

Tudi DARS-ova napoved o preusmeritvi tovornega prometa čez Fernetiče namesto čez hitro cesto je bila zgolj prazna obljuba pristojnih in pobožna želja voznikov. DARS-ovo napoved o nemotenem poteku prometa za osebna vozila čez Rebrnice je na terenu preverjala naša ekipa in kmalu je bilo jasno, da so pristojni na DARS-u zopet ostali zgolj pri svojih besedah, kot glede obnove regionalne ceste čez Rebrnice leta 2009 ob odprtju hitre ceste Nanos-Vipava.

Z nedeljo bo DARS zaprl vozni pas hitre ceste v smeri Nanos-Vipava, enosmerna zapora za ves promet proti Italiji pa bo tako trajala vsaj še dva tedna, po napovedih do 21. Oktobra 2018.

Zaradi obnovitvenih del od razcepa Nanos proti izvozu za Senožeče je oviran promet v obe smeri tudi na tripasovnicah. Promet je tako tudi na glavni prometni žilnici iz Ljubljane proti Kopru posledično močno oviran, o zastojih na tem odseku pa smo že poročali.

Rušenje na Danah globoko v November 

DARS-ov obvoz za tovorni promet, preusmerjen skozi Fernetiče naprej proti razcepu Gabrk pa je zaradi rušenja cestninske postaje Dane še naprej oviran in speljan zgolj po dveh pasovih v obe smeri. DARS napoveduje, da naj bi dela na Danah predvideno zaključil do 10. Novembra, vendar pa se lahko glede na pretekle izkušnje nadejamo nadaljevanje gradbenih del še globoko v November.

Oviran promet tudi na stari cesti proti Kopru

Da je pot proti Obali iz notranjosti države povsem ohromljena pa skrbi tudi obnova cestišča skozi Senožeče, ki poteka že vse od Januarja letošnjega leta. Cilj obnove je ureditev komunalne infrastrukture, pristojni pa napovedujejo tudi zoženje vozišč za cel meter, kar naj bi naredilo vožnjo bolj varno. Ob enem bosta na novo urejeni avtobusni postaji in pločniki čez celotno naselje.

DARS je v preteklosti pri obnovah uporabljal slogan »Obnavljamo za vas«, katerega pa je v zadnjih letih opustil. Očitno so pristojni prišli do sklepa, da če bi se ceste že v začetku gradile po predpisih in s kvalitetnimi materiali, tudi nebi potrebovali toliko obnavljati vozišč. Očitno slogan »Obnavljamo, ker je bilo prvotno pobrano preveč denarja« ni imelo pozitivnega učinka na strpnost in razumevanje voznikov, ki so se vozili čez delovišča.

Uredništvo