Postojnskega klavca Hristijana Bozova danes obsodili na 18 let zapora

FOTO: Osebni arhiv, facebook.

Hristijana Bozova iz Postojne, ki je 11. oktobra lani poskusil umoriti someščanko Vanjo Zgonec je senat koprskega okrožnega sodišča pod vodstvom predsednika Matevža Grosa obsodil na 18 let zapora. 23-letna Vanja je napad čudežno preživela, a bo imela posledice za celo življenje. Po naših neuradnih informacijah pa se Vanja Zgonec v tem času tudi ločuje od moža.

 

25-letni Hristijan Bozov je odgovornost za poskus umora ves čas zanikal, krivdo je celo valil na oškodovanko, sebe pa prikazoval kot žrtev. Sojenje, ki se je začelo aprila lani, so sklenili danes, ko so ga spoznali za krivega in ga za 18 let poslali v zapor. V čas prestajanja zapora je vštet pripor, v katerem je storilec od 11. oktobra lani.

Hristijan Bozov. FOTO: Facebook

Obtožnica je državljanu Slovenije in Severne Makedonije, skladno s četrtim odstavkom 116. člena kazenskega zakonika očitala, da je iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato, da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov,” poskusil končati Vanjino življenje. “Ni je mogel imeti in je ostala zvesta možu, zato ji je poskusil življenje vzeti tako, da jo je z nožem porezal po telesu in jo najmanj dvanajstkrat zabodel v desno stran hrbta, v hrbtno stran leve nadlahti, v področje desnega rebrnega loka in desno stran trebuha, desno stran obraza, vratu, stegna in ji povzročil življenjsko ogrožujoče poškodbe desne prepone, desnega dela pljuč in srca,” mu je očitalo državno tožilstvo. Kako hudo jo je poškodoval, je razvidno iz fotografij, za katere žrtev meni, da je prav, da jih javnost vidi. Da bi se zavedali, kakšni ljudje živijo med nami in da se se kaj takega ne bi zgodilo nobeni ženski.

Vanja Zgonec pred napadom. FOTO: Facebook

Na umor se je pripravil
Brutalen poskus umora, na katerega je bil obtoženi po mnenju sodišča dobro pripravljen, se je zgodil 11. oktobra v bližini postojnske srednje gozdarske in lesarske šole. Na spletu si je ogledoval policijske oziroma vojaške plastične zatege (vezice), ki so cenejše in bolj praktično nadomestilo za lisice, so poročale Slovenske novice. Zatege je pred načrtovanim umorom tudi kupil, je pokazala kriminalistična preiskava, pa tudi s kakšnim namenom. Več zvitih plastičnih vezic je dal v avto, iz domače kuhinje vzel kuhinjski nož in širok lepilni trak črne barve. Okoli pol sedmih zjutraj je Vanjo, ki se je vračala iz nočne izmene in s katero nikoli nista bila v ljubezenskem ali drugem razmerju, nenapovedan pričakal v bližini stanovanjskega bloka na Tržaški cesti 34a v Postojni.

Zahteval je, da sede v avto, temu pa se je odločno uprla. Z vso močjo jo je zgrabil za vrat in stiskal, dokler ni prenehala dihati. Potem ko je prijem popustil, je privlekel nož in jo začel zabadati. Spominjala se je prvih treh vbodov in ukaza, da naj neha vpiti in gre v avto. Večkrat je hotela pobegniti, a jo je vsakič vlekel za lase proti vozilu in zabadal, dokler ni v krvi obležala, ker se ni mogla več braniti.

Z avtom zapeljal čez roko
Življenje ji je rešil prijatelj njenega moža, ki stanuje v neposredni bližini, slišal je namreč Vanjine krike. Ko je prihitel na kraj, je Bozov sedel na Vanji in v njeno telo brezumno zabadal nož. S klanjem je prenehal, ko se je zavedal, da nista več sama, sedel je v avto, zapeljal še čez Vanjino roko in zbežal domov. Blok, v katerem živi, je le nekaj korakov oddaljen od kraja zločina, tam so ga policisti prijeli.

 

Z avtom je zapeljal čez roko.

Žena Hristijana Bozova, obtoženi in Vanja Zgonec so delali v isti izmeni v podjetju Eurobox v Podskrajniku. Bozov je malo pred napadom dal odpoved. V podjetju je bil v tistem času zaposlen tudi Vanjin mož M.Z., ki pa je delal v drugi izmeni in v drugi hali.

Napada se ne spomni

Bozov je povedal popolnoma drugo zgodbo, ki pa ji sodišče ni nasedlo. Da je stopil do nje in prosil, da se v službo in domov ne vozi več z njegovo ženo, ker da je slednja ljubosumna. Po njegovih besedah se je odpravil k svojemu avtomobilu in sedel vanj, Vanja pa naj bi šla za njim in rinila vanj. Zadnje, česar se je spomnil, je baje tema, potem pa moškega, ki je kričal, kaj je naredil. Zagledal je nož v svojih rokah in krvave roke.

Čudežno preživela

Vanja je za Slovenske novice po napadu povedala, da jo je silovito zabadal. S tridesetimi litri krvi so jo reševali, tri dni je bila v komi, vbodi so bili predvsem v predelu trebuha, glave in vratu. Utrpela je najmanj dve možganski kapi, v srcu ji je naredil luknjo, večkrat prebodel pljuča, hudo poškodoval jetra. V vratu je imela vbod, globok štiri centimetre. Šivali so ji aorto in vse vitalne organe, nepoškodovano je bilo le črevesje.

Prej zdravo dekle zdaj jemlje zdravila proti strjevanju krvi, tablete proti bolečinam, zdravila za psihično moč, dobiva injekcije, deležna je protivnetne terapije in rednih zdravniških pregledov. Po navedbah zdravnikov je preživela zgolj po čudežu, neverjetno je menda tudi, da po takih poškodbah lahko hodi in govori.

Zaradi hudega šoka, predvsem pa grozovitega klanja, ki je sledilo, se vseh podrobnosti in okoliščin pred napadom ne spominja. Motiv zverinskega napada je bila posledica večmesečnega nadlegovanja, zalezovanja oziroma čustev, ki mu jih žrtev ni vračala. Znano je tudi, da ga je kakšen dan prej odstranila s seznama facebook prijateljev, česar obtoženi ni sprejel najbolje.

Spletno uredništvo