Postojnčanka Vanja čudežno preživela vbode nekdanjega sodelavca, posledice so grozljive (FOTO)

Fotografije: Osebni arhiv

Hristijan Bozov iz Postojne, ki je oktobra poskusil umoriti someščanko Vanjo Zgonec, bo čez štiri tedne sedel na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča. Tožilstvo mu očita poskus umora, če mu bodo uspeli dokazati krivdo, mu grozi najmanj petnajst let zapora. Vanja je napad sicer čudežno preživela, pravijo zdravniki, a bo imela posledice za celo življenje. 

 

Za 15. marec je razpisan predobravnavni narok, na katerem se bo 24-letni Hristijan Bozov izrekel glede krivde za poskus umora. Če bo krivdo priznal, bo sledil izrek sodbe, sicer se bo začelo sojenje.

Hristijan Bozov. FOTO: Facebook

Slovenske novice poročajo, da je 29. januarja postala pravnomočna obtožnica, po kateri naj bi državljan Slovenije in Severne Makedonije, skladno s četrtim odstavkom 116. člena kazenskega zakonika iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato, da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov,” poskusil končati Vanjino življenje. Kako hudo jo je poškodoval, je razvidno iz fotografij, za katere žrtev meni, da je prav, da jih javnost vidi. Da bi se zavedali, kakšni ljudje živijo med nami in da se se kaj takega ne bi zgodilo nobeni ženski.

Vanja Zgonec pred napadom. FOTO: Facebook

Na umor se je pripravil
Brutalni poskus umora, na katerega je bil obtoženi očitno dobro pripravljen, se je zgodil 11. oktobra pred postojnsko srednjo gozdarsko in lesarsko šolo. Malo po šesti uri zjutraj se je Vanja vrnila iz nočne izmene. Na kraju zločina se je nesrečnica ustavila, ker naj bi se Bozov zlagal, da ji mora na štiri oči zaupati informacijo, ki da je zanjo pomembna. Niti pomislila ni, da ji nekdanji sodelavec namerava vzeti življenje. 

Ko jo je zagledal, je hotel, da sede v avto, temu pa se je odločno uprla. Z vso močjo jo je zgrabil za vrat in stiskal, dokler ni prenehala dihati. Potem ko je prijem popustil, je od nekod privlekel nož in jo začel zabadati. Po spominu oškodovanke je šlo najverjetneje za kuhinjski nož. Spominja se prvih treh vbodov in ukaza, da naj neha vpiti in gre v avto. Večkrat je hotela pobegniti, a jo je vsakič vlekel za lase proti vozilu in zabadal, dokler ni v krvi obležala, ker se ni mogla več braniti.

Z avtom zapeljal čez roko
Življenje ji je rešil prijatelj njenega moža, ki stanuje v neposredni bližini, slišal je namreč Vanjine krike. Ko je prihitel na kraj, je Bozov sedel na Vanji in v njeno telo brezumno zabadal nož. S klanjem je prenehal, ko se je zavedal, da nista več sama, sedel je v avto, zapeljal še čez Vanjino roko in zbežal domov. Blok, v katerem živi, je le nekaj korakov oddaljen od kraja zločina, tam naj bi ga policisti prijeli, prav tako so po neuradnih informacijah našli nož.

 

Z avtom je zapeljal čez roko.

Žena Hristijana Bozova, obtoženi in Vanja Zgonec so delali v isti izmeni v podjetju Eurobox v Podskrajniku. Bozov je malo pred napadom dal odpoved. V podjetju je zaposlen tudi Vanjin mož M.Z., ki pa je delal v drugi izmeni in v drugi hali.

Vanja je za časnik povedala tudi, da jo je silovito zabodel šestnajstkrat. S tridesetimi litri krvi so jo reševali, tri dni je bila v komi, vbodi so bili predvsem v predelu trebuha, glave in vratu. Utrpela je najmanj dve možganski kapi, v srcu ji je naredil luknjo, večkrat prebodel pljuča, hudo poškodoval jetra. V vratu je imela vbod, globok štiri centimetre. Šivali so ji aorto in vse vitalne organe, nepoškodovano je bilo le črevesje.

Prej zdravo dekle zdaj jemlje zdravila proti strjevanju krvi, tablete proti bolečinam, zdravila za psihično moč, dobiva injekcije, deležna je protivnetne terapije in rednih zdravniških pregledov. Po navedbah zdravnikov je preživela zgolj po čudežu, neverjetno je menda tudi, da po takih poškodbah lahko hodi in govori.

Zaradi hudega šoka, predvsem pa grozovitega klanja, ki je sledilo, se vseh podrobnosti in okoliščin pred napadom ne spominja. Najbrž pa bi bil lahko motiv zverinskega napada posledica večmesečnega nadlegovanja, zalezovanja in čustev, ki mu jih žrtev ni vračala. Znano je tudi, da ga je kakšen dan prej odstranila s seznama facebook prijateljev, česar obtoženi ni sprejel najbolje. Zgončeva, s katero je bil Bozov sodelavec v Euroboxu v Podskrajniku, je namreč srečno poročena skoraj pet let. Več mesecev pred poskusom umora pa se je poročil tudi Bozov.

Spletno uredništvo