Pošta Slovenije zapira vrata poslovalnic na Krasu

Pošta Slovenije zapira svoje poslovalnice in okrnjuje storitve tudi na Krasu, foto: Marko Feist

Pošta Slovenije je objavila seznam nepremičnin katere želi kar prek spletne dražbe prodati zainteresiranim kupcem. Svoja vrata je tako posledično zaprlo kar nekaj poslovalnic Pošte Slovenije na Krasu, nadomestile pa jih bodo pogodbene poslovalnice. Za prodajo so namenjene poslovalnice v Dutovljah, Colu, Lokvi, Obrovu, Planini pri Rakeku in Materiji. Poslovalnice razen tiste v Lokvi so ob morebitni prodaji na spletni dražbi prek družbe Unija pripravljene na prevzem.

Na vse poslovalnice bodo morebitni kupci plačali še 2 % davka na nepremičnineske posle, zaprte poslovalnice pa so že ali jih šele bodo zamenjale pogodbene poslovalnice.

Odziv na pogodbene poslovalnice je med prebivalci mešan, nekateri menijo, da so poštne storitve zaradi tega precej okrnjene, spet drugi potožijo, da v pogodbenih poslovalnicah ni več zasebnosti. Kot največji problem izpostavljajo združevanje živilskih in poštnih storitev za istim pultom, kadar je poslovalnica prestavljena v trgovine.

Na Pošti Slovenija preoblikovanje poslovalnic komentirajo kot optimizacijo poslovanja, ob enem pa prehod predstavljajo kot pozitivno ureditev za ljudi.
»Pogodbene pošte so praviloma odprte dlje časa kot njihove predhodnice, preden so se preoblikovale v pogodbene. Ohranjajo predpisan visok nivo učinkovitosti, kakovosti in zanesljivosti izvajanja univerzalne poštne storitve na celotnem ozemlju države.«

Sandi Fabjančič, najemnik prve pogodbene pošte na Primorskem je razkril pomanjkljivost, katere opaža pri delovanju pogodbene poslovalnice v Povžanah pri Materiji.
»Prejemniki paketov od poštarja dobijo obvestilo, da jih na pošti čaka paket, vendar ne v Povžanah, ampak na Kozini. Če hočejo paket takoj, morajo ponj na Kozino. V Povžane ga dobijo šele naslednji dan.«

Največja pomanjkljivost pogodbenih pošt pa je, da podjetja, ki imajo s pošto sklenjeno pogodbo o sodelovanju, pri njih ne morejo ne sprejemati paketov ne oddajati pošte.

»To bi za njih pomenilo prihranek časa in stroškov, za nas pa večji promet. Rekli so, da bodo delali na tem, vendar se nič ne premakne. Namesto da bi poenostavljali zadeve, jih še komplicirajo.« trdi Fabjančič. Na poštnem uradu v Povžanah prav tako ne morejo oddajati telegramov, niti plačati položnic nad tisoč evrov.

Pošta Slovenije svoje poslovanje optimizira že dalj časa, nekatere poslovne odločitve pa je širša javnost kritizirala že v preteklem mesecu, saj je bilo razkrito, da je Pošta Slovenije odprta delovna mesta objavila tudi na zavodih za zaposlovanje v BiH in Srbiji, s čimer pa so se na Pošto Slovenije usule kritike, da delavci iz območja nekdanjih Jugoslovanskih republik za delovno mesto pismonoše nikakor niso ustrezni, saj niti ne poznajo jezika, še manj zakonskih določil za vročanje pisemskih pošiljk in druge uradne pošte.

Sebastjan J