Pospešene priprave na pustovanje 2018

Slovenijo bodo v kratkem zopet zavzele maske, foto: 365riviera

Posamezne lokalne skupnosti in kulturna društva se že pospešeno pripravljajo na Pust 2018, katerega bodo spremljale različne povorke in prireditve, ki bodo v odganjanju zime na plano zopet spustile najrazličnejše maske in šeme. Poleg odraslim pa bodo prireditve namenjene tudi otrokom.

Najznamenitejši pustni karneval, Beneški karneval ima svoje začetke v 12. stoletju, maske pa naj bi si Benečani nadeli zaradi stroge razredne družbene ureditve. Te so jim omogočale, da so bili med praznovanjem in veseljačenjem neprepoznavni, ter so se tako lahko izognili kasnejšemu družbenemu zgražanju ob neprimernih dejanjih med karnevalom.

Beneški pustni karneval ima najdaljšo tradicijo

Zgodovino beneškega pustnega karnevala in njegovih mask bodo naslednjo soboto razkrili v Piranu, v Tartinijevi hiši. Ob 17. uri se bo pričela predstavitev “Dober dan, gospa Maska” Lare Sorgo, ki vam bo predstavila vse skrivnosti tega karnevala. Za tem bo sledilo srečanje z Loredano Musizza, iz delavnice Lorymasks, kjer letno izdela 40 tisoč različnih mask, ki jih razstavljajo in prodajajo v beneških trgovinah. Ob tej priložnosti bo Loredana Musizza predstavila tudi posebej za to priložnost narejeno “Zlato masko”.

Poskrbljeno bo tudi za vse sladokusce, saj bodo na dogodku odprli tekmovanje tipičnih pustnih sladic, kot so kroštole, fritule, krofi, itd.
Med tremi najboljšimi bo žirija izbrala zmagovalca, ki bo prejel glavno nagrado, obisk Van Goghove razstave v Vicenzi, 8. februarja.

Sebastjan J