Poslanski kandidat Silvano Radin: Težke razmere na morju so me pripeljale v politiko

Silvano Radin. FOTO: Osebni arhiv

Silvano Radin je nedvomno eden najbolj znanih slovenskih ribičev. Ker lovi v celotnem slovenskem morju, tudi v južnem delu Piranskega zaliva, je v pretekih letih dobil številne kazni s hrvaške strani, saj si naša južna soseda nezakonito lasti del slovenskega morja, in to kljub drugačni odločitvi arbitražnega sodišča. Je tudi predsednik Mestnega odbora SDS Koper. Z Radinom, ki je poslanski kandidat v Kopru, so se pogovarjali novinarji Demokracije.

Gospod Radin, poznamo vas predvsem kot ribiča in borca za slovensko mejo. S čim se še ukvarjate?

Težke razmere na morju in trde delavne navade so me pripeljale na pot političnega delovanja. Sodeloval sem pri usklajevanju ribiške zakonodaje pri vstopu v EU in nato pri pripravah projektov za nepovratna evropska sredstva za razvoj ribištva in ribiških pristanišč. Veliko truda in časa sem vložil v boj proti arbitraži, kar nam žal na referendumu ni uspelo. Določena je bila arbitražna meja, ki ni razumna in je v škodo slovenskim ribičem. Kljub temu se tega držimo, a kaj ko Hrvati tega ne priznavajo in nas kaznujejo pri vsakem prehodu sredinske črte Piranskega zaliva. Kljub svojemu optimizmu sem izgubil upanje, da se bo to kmalu uredilo.

Na vprašanje, s čim se še ukvarjam, bi odgovoril takole: poleg tega, da je pretežni del mojega časa namenjen ribištvu in morju, rad smučam in hodim v hribe. Vsako leto se udeležim organiziranega pohoda SDS na Triglav. Rad priskočim prijateljem na pomoč pri trgatvah in obiranju oljk.

Radi imate Obalo, slovensko Istro, radi imate torej morje. Bi lahko živeli še kje drugje kot ob morju?

Sem (pri nas rečemo) pravi Ištrijan. Tu je moj dom, tukaj se počutim domače in tukaj sem v stiku s svojimi ljudmi. Morje je moja ljubezen, ki ga spoštujem in čuvam. Skoraj vse življenje je dajal kruh meni in moji družini. Daje mi širino in svobodo, zato ga ne bi rad zapustil. Naša Slovenija je čudovita dežela s krasnimi gorami, širnimi ravninami, z deročimi rekami in lepimi jezeri, ki jih zelo rad obiskujem, vendar je moje srce tu, ob morju, v Istri. Ko si na morju, te prevzamejo prav posebni občutki. Čeprav ima Slovenija malo morja, pa je to vseeno naše in srčno ga ljubimo.

FOTO: Polona Avanzo

Sedaj posel z ribami po vas prevzema sin. Boste pogrešali morje?

Ja, posel prevzema sin. Tudi on obožuje morje in delo z ribami. Je inovativen in napreden v poslu. Po tihem sem si včasih želel, da bi si izbral drugo pot, ker je to delo garaško. Tu ni osemurnega delavnika, ni prostih sobot in nedelj. Delati moraš v dežju, mrazu ali vročini. Težko si vzameš čas za dopust. Pri tem delu večkrat trpi vsa družina. A moj sin se ne da, vse to premaga. Tudi sam mu pomagam. Občasno grem na morje, šivam mreže in vzdržujem osnovna sredstva.

Ste svetnik SDS v mestni občini Koper. Kako bi opisali to občino?

Mestna občina Koper je četrta največja občina po številu prebivalcev v Sloveniji. Je najbolj razvejena in meji na dve sosednji državi, Hrvaško in Italijo. Obkrožajo jo štiri občine Piran, Izola, Ankaran in Hrpelje-Kozina ter Koprski zaliv. V občini živijo tudi pripadniki italijanske narodne skupnosti, s katerimi ohranjamo jezik in vse druge kulturne vrednote. Zelo velika pridobitev za kulturo so največje cerkvene orgle v koprski stolnici. V nekdanjem skladišču soli bodo zgradili velik kulturni center. Koper je vse bolj prepoznaven kot univerzitetno mesto z raznolikimi visokošolskimi programi Univerze na Primorskem. Razvija se nadstandardna športna infrastruktura v povezavi s športnim turizmom. Luka Koper je okno v svet in je pomembno sredozemsko pristanišče, saj je najkrajša povezava s Srednjo in z Vzhodno Evropo. Luka je pomembna za občino in državo z vidika razvoja gospodarstva. Mesto soustvarjajo srednja in mala podjetja ter razvito bančništvo in zavarovalništvo. Ljudje so duša zaledja mesta, saj izžarevajo značaj in značilnosti vsega, kar najdemo v Istri. Istrani znamo in zmoremo iztisniti najboljše iz morja in zemlje: odlična vina, oljčno olje, sadje, zelenjavo in ribe. Vse to uporabimo v odlični kulinariki, ki jo gostinci znajo ponuditi gostom. Podeželje in mesto sta si v ponos in z roko v roki predstavljata celoto, ki je nerazdružljiva.

Veliko ste med ljudmi. Kaj pričakujejo od politike?

Ja, veliko sem med ljudmi. Ljudje pričakujejo v tem času mir in zdravje. Ljudje imajo največkrat negativno mnenje o zdravstvu in si želijo urejeno zdravstvo za vse deležnike enako. Želijo si dostop do zdravstvenih storitev takrat, ko jih potrebujejo, in da se čakalne vrste skrajšajo na razumne roke. Drugače imajo veliko pričakovanj, vendar jih bom strnil v dve najpomembnejši. Ljudje pričakujejo, da od svojega dela lahko preživijo, to pomeni dostojne plače. Upokojenci pričakujejo višje pokojnine, predvsem te najnižje in kmečke. Ljudje so prepričani, da lahko politika to uresniči, če ji je mar za ljudi. Ta vlada je pomagala tej kategoriji. A želijo si trajno rešitev tega stanja in ne samo obljube pred vsakimi volitvami, po volitvah se pa vse pozabi. Zato res upam, da bomo skozi kampanjo prepričali še tiste dvomljivce, da imamo ekipo, ki zna delati za boljši jutri za vse ljudi.

Ste tudi predsednik Mestnega odbora SDS Koper. Ste kdaj tarča napadov iz drugega političnega pola?

Pogovarjam se z vsemi ne glede na njihovo politično in ideološko prepričanje. Nikoli nisem imel grdih izkušenj z ljudmi iz drugega političnega pola. V stranki SDS sem od leta 2006 in že tretjič kandidiram na državnozborskih volitvah. 2018 sem zmagal na podeželju Kopra. Grdih izkušenj nisem imel, dokler se niso zgodile Marezige. Tu je bil koprski odbor SDS gostitelj regijskega srečanja članov SDS. Že pri pripravah sem bil presenečen, ko je levo usmerjena nevladna organizacija SKUPAJ na družbenem omrežju objavila naše vabilo, ki je bilo poslano našim članom in simpatizerjem Primorske regijske koordinacije. Takrat se je začel napad na vse člane SDS, predvsem name, ker sem bil organizator. Vendar sem kot trmast Istran izpeljal dogodek in se nisem ustrašil njihovih groženj. Seveda so nas v Marezigah pričakali levi aktivisti, med katerimi nisem poznal nobenega domačina. Osebno sem ta dogodek doživel kot shod levih fašistov. A razlika je bila očitna. V šotoru se nas je na srečanju zbralo toliko kot že dolgo ne. To je vsem skupaj dalo novo zavest in zagon za nadaljne delo. To bomo pokazali tudi v tej kampanji.

FOTO: Osebni arhiv

Kandidirate torej za poslanca državnega zbora na listi SDS. Kako poteka vaša kampanja?

Kampanja poteka v skladu s programom naše stranke. Zame osebno bo ta kampanja najlažja, saj je vlada opravila svoje dosedanje delo z odliko. Vseeno bom delo vlade in program stranke s ponosom širil med ljudmi. Zame je vedno najpomembnejši stik z ljudmi, poslušati jih in jih slišati. Pomembno je tudi slišati tiste besede, ki so preveč boleče, da bi jih izrekli na glas. Ljudje ta čas potrebujejo spodbudno, lepo besedo in človečnost. Ljudje podpirajo stranko SDS, ker dela za ljudi.

Na kaj pa se boste pri tem najbolj osredotočili?

Osredotočil se bom na to, da bo razvoj Slovenije potekal po vseh regijah enakomerno. Seveda je moj poudarek na Istri, kjer nujno potrebujemo dodatni vir vode in cestni obvoz za tranzitni promet za Hrvaško Istro ter dokončanje železnice. Podpiram hitrejši razvoj kmetijstva v povezavi z nastanitvenimi turističnimi kapacitetami in razvoj malih podjetij.

FOTO: Osebni arhiv

Kaj bi za Koper pomenilo, da občina dobi župana iz kvote SDS?

Da občina dobi župana iz kvote SDS, bi pomenilo nadaljevanje zastavljenih projektov in sodelovanje z vlado. V Kopru smo uresničili večino zastavljenih projektov skupaj s sedanjim županom in svetniki, ki ga podpiramo.

Biografija

Silvano Radin se je rodil junija 1955. Otroštvo je preživel v kmečki družini v istrski vasici Žrnjovec v zaledju občine Koper. Želja po boljšem življenju ga je zelo mladega pripeljala v mesto Koper. Zaposlil se je v tovarni Iplas. Želja po večji svobodi in ustvarjalnosti ga je pripeljala na samostojno pot. Bližina in ljubezen do morja sta ga vodila v svet ribištva, kjer je delal do upokojitve.

Vir: Demokracija, Mitja Grmovšek