Poslanka Irgl poziva zdravstvenega ministra: Potrebujemo takojšnje ukrepe za rešitev družinske medicine

Poslanka Eva Irgl. Vir: SDS

Katere kratkoročne ukrepe bodo sprejeli na Ministrstvu za zdravje, da se reši alarmantno stanje na področju družinske medicine? Poslanka SDS Eva Irgl je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z alarmantnim stanjem na področju družinske medicine.

Objavljamo celotno poslansko vprašanje.

Spoštovani,

pomanjkanje družinskih zdravnikov je v Sloveniji že dlje časa pereč problem, v zadnjem času pa je še bolj eskaliral. Družinski zdravniki so preobremenjeni in si za pacienta ne morejo vzeti toliko časa, kot bi si želeli, na drugi strani pa so državljani prikrajšani za oskrbo, ki jo nujno potrebujejo.

Po oceni Evropske komisije bi morali v Sloveniji takoj zaposliti 1000 zdravnikov, da bi dosegli povprečje Evropske unije. Po ocenah zdravniške stroke sta glavna problema predvsem dva, in sicer da v zadnjih 10 letih nismo uspeli pridobiti novih mladih kadrov in da nujno potrebujemo izboljšave delovnih pogojev. Zadnji primer, ki je v javnosti še posebej odmeval, se je zgodil v Zdravstvenem domu Polje v Ljubljani, ker so zaradi »nepredvidenih dogodkov in večjega števila bolniških odsotnosti zaposlenih« ambulante zdravstvenega varstva odraslih preusmerili v Zdravstveni dom na Fužinah. Da se družinska medicina v Ljubljani resnično sesuva, lahko v medijih beremo že dlje časa.

Tudi zadnji razpis specializacij, ki ga je izvedla Zdravniška zbornica Slovenije, žal ni prinesel rešitev za družinsko medicino. Za slednjo je bilo razpisanih 53 prostih mest, vendar se je za prijavo odločil zgolj 12 mladih diplomantov.

Zanima me:
1. Katere kratkoročne ukrepe boste sprejeli na Ministrstvu za zdravje, da boste rešili alarmantno stanje na področju družinske medicine? Resnično je potrebno ukrepati takoj.
2. Katere dolgoročne ukrepe še načrtujete na Ministrstvu za zdravje, da bo področje družinske medicine okrepljeno z dovolj kadra in dobrimi delovnimi pogoji?

Spletno uredništvo, vir: sds.si