Poslanka Irgl: Dvig oskrbnin bo financiran iz proračuna, ne iz denarnic oskrbovancev 

Poslanka SDS Eva Irgl. FOTO: SDS

Včeraj je potekala novinarska konferenca v zvezi s problematiko dviga oskrbnin varovancev domov za starejše občane. Na novinarski konferenci je spregovorila poslanka SDS Eva Irgl, ki je pojasnila, da bo vlada zvišala plače zaposlenim v DSO-jih, pri čemer pa ne bo prišlo do dviga oskrbnin, saj je prav za ta namen v proračunu namenjenih 16 milijonov evrov.

Poslanka je v uvodu pojasnila, da na novinarski konferenci ne nastopa samo kot koalicijska poslanka, temveč tudi kot predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide in da je odbor v tem letu popravil kar nekaj krivic, ki so bile v preteklosti storjene ranljivim skupinam. Nato je spregovorila o delu vlade, ki se od nastopa mandata pred letom in pol pretežno ukvarja z epidemijo in da ta boj zoper epidemijo poteka v bolnišnicah, cepilnih mestih in domovih za starejše občane. Pri tem je izpostavila nujnost zvišanja plač za zaposlene v DSO-jih, kar pa ne bo vplivalo na dvig oskrbnin varovancev teh domov.

Nujen dvig plač

“Boj zoper epidemijo poteka v bolnišnicah, cepilnih mestih in domovih za starejše. Tudi zaradi tega se je vlada odločila povišati plače v teh poklicih. Kot veste, je 18. novembra 2021 podpisala aneks h  kolektivni pogodbi med vlado RS in reprezentativni sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva. Zaradi dviga teh plač so se dvignile oskrbnine v DSO-jih za približno 5,6 odstotka. Naj povem, da je bil dvig plač nujen, na to smo večkrat opozarjali tudi v koaliciji. Hvala bogu, da je vlada to storila. Danes sporočamo, da bomo iz proračuna financirali ta delež povišane oskrbnine za obdobje 1. 12. 2021 in do 31. 12. 2022, za kar vlada namenja 16 milijonov evrov.” 

Dodala še, da se bo rešitev opredelila v obliki prehodnih določb zakona o dolgotrajni oskrbi, h kateremu je že bil vložen tozadevni amandma. “Zagotovili smo višje plače tistim v domovih za starejše in drugih oblikah institucionalnega varstva, sedaj pa smo še poskrbeli, da se bo dvig oskrbnin financiral iz proračuna in ne iz denarnic oskrbovancev.” 

Vir: SDS