Poslanka Eva Irgl: Primorska se je proti fašističnemu terorju srčno borila za slovenstvo 

Poslanka Eva Irgl. Vir: Twitter (Eva Irgl)

Ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini je poslanka Eva Irgl včeraj vsem državljankam in državljanom, predvsem pa vsem Primorkam in Primorcem, namenila posebno poslanico, ki jo objavljamo v celoti (nelektorirano).

“Duša slovenstva zagotovo ne bi bila nikoli tako bogata brez nas, Primorcev. Zato ponosno praznujmo, vsi Primorci in Primorke, vse Slovenke in Slovenci, praznik Dan vrnitve Primorske k matični domovini.”

Na današnji dan praznujemo praznik Vrnitve Primorske k matični domovini. Po koncu prve svetovne vojne je tretjina slovenskega ozemlja s t.i. Rapalsko pogodbo med Kraljevino SHS in Kraljevino Italijo, prešla v roke fašistične Italije, nato pa je bil po drugi svetovni vojni, 15. septembra 1947, na podlagi uveljavitve Pariške mirovne pogodbe takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji, vrnjen velik del Primorske.

Po bolečem razkosanju in po grenki izkušnji s fašizmom, je leta 1947 Slovenija dobila nazaj svojo morsko pot v mednarodni prostor in ponovno postala celovita.

Dan vrnitve Primorske k matični domovini je predlagala takratna vlada Janeza Janše, v Državnem zboru pa smo praznik izglasovali jeseni leta 2005.

Praznik Vrnitve Primorske k matični domovini je izjemnega pomena, ne samo za nas Primorce, ampak za vse Slovence.

Primorska se je srčno borila za slovenstvo ter s tem pokazala pokončnost in pogum proti fašističnemu terorju.

Pred časom se je v državnem zboru razplamtela razprava o tem, kaj je najbolj primerno poimenovanje praznika Primorcev. Zame dileme med vrnitvijo ali priključitvijo Primorske k matični domovini, nikoli ni bilo. Vrnitev namreč najbolj ustreza tako zgodovinskim kot simbolnim vidikom. Vrnitev namreč pomeni, da se vrneš tja, kjer sta tvoj dom, tvoje srce, kjer je vedno živelo in dihalo slovenstvo. Priključitev pa pomeni, da si priključiš nekaj, kar nikoli ni bilo tvoje, kar nikoli ni bilo slovensko. Vrnitev predstavlja ljubezen do domovine, priključitev pa ima izrazito ideološko konotacijo. Vrnitev ljudi povezuje, priključitev pa razdvaja.

Priznam, da sem zelo ponosna, da smo prav zaradi moje argumentirane razprave ohranili poimenovanje praznika v takšni obliki, kot ga je predlagala prva vlada Janeza Janše.

Primorci smo bili vedno zavedni. V srcu in dejanjih. In prav Primorska mora biti skupaj s Tigrom zgled povezovanja.

Naši predniki, ki so ves čas ohranjali slovenstvo in skrbeli za slovenski jezik, so tudi izborili prostor v zgodovini, v katerem je jasno zapisano, da je Primorska »vstala«. Da je lahko nastal prostor politične in duhovne svobode.

V zgodovinski izkušnji Primorcev in Primork lahko vsi skupaj najdemo tista semena, iz katerih lahko vzklije povezana, domoljubna in srčna Slovenija.

Duša slovenstva pa zagotovo ne bi bila nikoli tako bogata brez nas, Primorcev. Zato ponosno praznujmo, vsi Primorci in Primorke, vse Slovenke in Slovenci, Dan vrnitve Primorske k matični domovini. Čestitke.

Vir: SDS