Poslanka Bah Žibert: Je Danijel Bešič Loredan še primeren za podpredsednika vlade in ministra za zdravje?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. FOTO: Gibanje Svoboda

Na čelu Ministrstva za zdravje je Danijel Bešič Loredan, ki bi, tako nekateri zdravniki, preštevilne težave v zdravstvu menda rešil z grožnjami, izsiljevanji in ultimati. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je zato na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s podpredsednikom vlade in ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Objavljamo celotno vprašanje poslanke.

 

Spoštovani,

razmere v slovenskem zdravstvu so kaotične. Čeprav že leta in leta govorimo in opozarjamo, je stanje tokrat res na točki, ko lahko rečemo, da smo blizu zlomu. Stavka zdravnikov in zobozdravnikov je zelo realna, mnogi izmed njih na svojih delovnih mestih pregorevajo in zbolevajo. Na drugi strani so zmedeni pacienti, ki ne vedo, kako naj sploh pridejo do osebnih zdravnikov, saj se v mnogih krajih po Sloveniji družinska medicina dobesedno sesuva.

Zato če kdaj prav danes in zdaj potrebujemo operativno in modro vodstvo Ministrstva za zdravje, ki bo znalo in zmoglo z vsemi deležniki v zdravstvu in z javnostjo primerno komunicirati in voditi dialog. Vodstvo, ki bo razumelo, da so težave, ki so se v slovenskem zdravstvu kopičile dolga leta, prinesle (upravičeno) nezaupanje in upor zaposlenih ter strah in razočaranje pacientov.

Več ministrov na čelu s predsednikom vlade so kot enega glavnih dosežkov po 100 dneh vladanja poudarjali spoštljiv dialog in komunikacijo. »Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci po preteklih 100 dnevih vladanja kot največji dosežek poudaril spoštljivo komunikacijo z državljani in znotraj vladne ekipe,« smo lahko brali v medijih.

In potem imamo na čelu Ministrstva za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki več kot očitno misli, da bo preštevilne težave v zdravstvu rešil z grožnjami, izsiljevanji in ultimati. Še več, takšno obnašanje naj bi bilo že kar vsakodnevna praksa na samem ministrstvu. A ker je minister Bešič Loredan tudi podpredsednik vlade, ima njegov način dela in vodenja ministrstva toliko večjo težo, sam pa nosi toliko večjo odgovornost.

Po aferi groženj smo mnogi upravičeno pričakovali, da bo predsednik vlade jasno in odločno povedal, da je takšno obnašanje nesprejemljivo, in potegnil ustrezne posledice. A se ni zgodilo nič od tega, ministra je vzel v bran, zadostovalo pa je njegovo pojasnilo, da ga je malo čustveno zaneslo in da je uporabil ton kirurga.

Zaradi vsega navedenega me zanima: Ali predsednik vlade Robert Golob meni, da je Danijel Bešič Loredan še primeren za podpredsednika vlade in ministra za zdravje?

Morda je slika naslednjega: 3 osebe, ljudje sedijo, ljudje stojijo in znotraj

Poslanka SDS Anja Bah Žibert. Vir: SDS

Spletno uredništvo, vir: sds.si