Poslanka Bah Žibert: Drži, da je vedno več nezakonitih prebežnikov oboroženih?

Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ilegalnimi prehodi in varnostjo državljanov. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju (nelektorirano).

Spoštovani,

po dostopnih podatkih je Slovenska policija v prvih sedmih mesecih obravnavala nekaj več kot 8200 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. To je sicer po podatkih sektorja mejne policije kar 80-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Med ilegalnimi migranti prevladujejo državljani Afganistana, Bangladeša in Pakistana, letos pa so zaznali trend izrazitega povečanja števila tujcev, ki prihajajo iz Kube, Indije in Burundija, torej treh držav, katerih državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Srbijo.

Pri teh ilegalnih prehodih so zelo aktivne kriminalne združbe in posamezniki, ki migrantom pomagajo pri prestopanju meja. V prvih sedmih mesecih so tako slovenski policisti prijeli 130 ljudi, ki jih sumijo storitve kaznivih dejanj nedovoljenega prehajanja državne meje in ozemlja. Med temi so državljani kar 30 različnih držav, a prevladujejo državljani Srbije.

Mediji sicer poročajo, da policija zaradi povečanja števila migrantov ne zaznava povečane problematike splošne kriminalitete, a poročila prebivalcev s področij, kjer se giblje največ migrantov (obmejne občine) kažejo, da ima vedno več migrantov tudi orožje. Ne gre zanemariti tudi podatkov, ki prihajajo s področij požarov in kažejo, da so krivci zanje prav migranti.

SLIKA

Na podlagi vsega navedenega me zanima:

1. Ali drži podatek, da je vedno več ilegalnih migrantov oboroženih? Prosim za morebitne primerjalne podatke glede oboroženosti (za leta 2020, 2021 in 2022).

2. So pristojni, ki imajo opravka z migranti, o tem obveščeni in primerno opremljeni? Je o tem ustrezno obveščena javnost oz. prebivalci območij, ki so najbolj obremenjeni z ilegalnimi prehodi?

3. Ali drži podatek, da so za povzročitev požara (konkretno požara pod Socerbom) krivi migranti? Je policija že ukrepala v skladu s svojimi pooblastili in preiskala omenjeno območje?

Vir: SDS