Poslanka Alenka Jeraj: Lastništvo medijev v Sloveniji mora biti jasno in javno

Poslanka Alenka Jeraj. Vir: SDS

Poslanka Alenka Jeraj je bila gostja oddaje Slovenija izbira, ki poteka na Planet TV in Nova24tv in kjer se je soočila še z nekaterimi kandidatkami in kandidati za poslanke in poslance za državnozborske volitve.

V pogovoru, ki je bil osredotočen večinoma na lastništvo medijev, je poslanka Alenka Jeraj poudarila, da mora biti lastništvo pri medijih jasno in javno, da se ve, kdo je lastnik, “ne pa skriti lastnik, za katerega ne veš, kakšne imajo potem ambicije s tem medijem.” Uvodoma so sogovorniki spregovorili o javni RTV, katere poročanje bi morala biti po zakonu objektivno in nepristransko. »Stranke lahko predlagajo samo pet predstavnikov, ki so nato potrjeni v državnem zboru, vsi drugi so imenovani ali s strani predsednika republike ali pa izbrani izmed civilne družbe, torej razna društva. Do sedaj je bil namreč vedno tako oblikovan programski svet RTV-ja,” je glede očitkov o vplivu politike na RTV in programski svet dejala Jerajeva.

V nadaljevanju soočenja je voditelj Luka Svetina izpostavil, da je lastništvo slovenskih televizijskih medijev v različni lasti, npr. solastniki Nove24TV so madžarska podjetja, madžarsko podjetje je tudi lastnik PLANET TV-ja, POP TV je v lasti češkega kapitala, tiskani medij Finance je v lasti švedskega lastnika ipd. Poslanka Jerajeva je ocenila, da se ji lastništvo tujih medijev ne zdi sporno, je pa tudi spomnila, da je Ministrstvo za kulturo pripravilo medijsko zakonodajo, vendar so v opoziciji zagnali vik in krik ob tem, da bi se kaj na tem področju spremenilo. Nadaljevala je, da »je res, da imamo že sedaj v Zakonu o medijih nezdružljivost opravljanja radijske in televizijske dejavnosti in cel kup drugih prepovedi, zato se nam praktično ne bi smelo zgoditi to, kar se je z Odlazkovimi mediji, torej da nekdo obvladuje in tiskane in druge medije ter radije.«

Jerajeva je komentirala tudi dogajanje okoli portala Necenzurirano. Kakor je dejala, se je portal ustanovil ob začetku vlade Janeza Janše in od takrat praktično bruha ogenj na desno politiko oziroma na vlado Janeza Janše in na vse tiste, kateri ji pripadajo. »Odlazek (Martin, op.p.) izkorišča sistem, kajti solastniki njegovega medija so njegovi otroci. Problem tukaj je, da na tak način izigrava sistem, ker je več lastnikov in ni jasnega lastništva,« je še povedala. Poudarila je tudi, da je pri Novi24TV in pri Domovini zelo jasno, kdo je lastnik, in »tisti, ki bere tak medij, tudi ve, kaj bere.«

Dotaknila se je še raziskave, ki je bila pred časom objavljena in ki je pokazala, da je slovenski medijski prostor močno nagnjen v levo. Sicer pa na to kažejo tudi podatki, ko gre skoraj 90 % novinarjev v leve stranke. »Torej medijski prostor ni uravnotežen. Mi pa si želimo medijev, ki bi vendarle poročali o tem, kar počnejo vlada in poslanci,« je še zaključila Jerajeva. Ob koncu soočenja so se v oddaji Slovenija izbira dotaknili tudi vojne v Ukrajini in z njo povezanih dogodkov.

Poslanka Jerajeva je rekla, da v Slovenski demokratski stranki »menimo, da je treba sankcije proti Rusiji okrepiti, ker se sicer vojna proti Ukrajini ne bo končala.« Ob tem je še dejala, da nas dogajanje v Ukrajini spominja na čase, ko je bila napadena Slovenija, ko smo bili v podobni situaciji in smo si želeli podporo, tudi zato je naša podpora Ukrajini tako velika.

Vir: SDS