Poslanka Alenka Jeraj: Golobova koalicija si želi politično podrediti RTV Slovenija

Poslanka Alenka Jeraj. Vir: SDS

S spremembami zakona o RTV, ki jih predlaga koalicija Roberta Goloba, bo javna RTV postala državna, je prepričana poslanka Alenka Jeraj.

Na današnji novinarski konferenci je poslanka SDS Alenka Jeraj spregovorila o nujnem zakonodajnem postopku, ki ga želi koalicija izpeljati v povezavi z zakonom o Radioteleviziji Slovenija »V SDS smo nujnemu postopku nasprotovali, ker menimo, da je za tako velike spremembe zakona potrebna javna obravnava in več pogovorov ter dogovorov na različnih nivojih, kjer se naj vključi vse tiste, ki jih tematika zadeva in želijo participirati pri sprejemanju sprememb,« je uvodoma povedala Jerajeva.

Po njenih besedah novela zakona sledi zakonu, ki ga je vložila že poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc, do nedavnega novinarka na RTV. Slednja je predlagala, da se zakon o RTV sprejme po skrajšanem postopku. Jerajeva je dodala, da »smo sedaj dobili še vladni predlog, ki ga bomo sprejemali po nujnem postopku, saj se očitno zelo mudi s spremembami, potrebno je očitno zamenjati vse, od vodstva generalnega direktorja, direktorja TV in radia do članov nadzornega in programskega sveta.« Glede omenjenega zakona je Jerajeva dejala, da koalicija zlorablja poslovnik državnega zbora, kajti 134. člen Poslovnika jasno določa, da se zakon po nujnem postopku obravnava »zaradi varovanja interesov varnosti ali obrambe države, odpravo posledic naravnih nesreč ali za preprečitev težko popravljivih posledic za varovanje države.« Po njenih besedah takih izrednih razmer v državi ni, »ker, če bi bile, predsednik vlade Robert Golob najbrž ne bi užival na počitnicah na hrvaški obali.« Jerajeva je povedala, da je sedanji predsednik vlade Robert Golob v času volilne kampanje jasno dejal, »da bo vlada sprejela nov zakon o RTV, vendar ne zato, da bi zamenjali njihove člane z našimi.« »Toda koalicija počne ravno to. Prejšnji teden smo na mandatno-volilni komisiji sprejeli sklep, da se v Programski svet RTV zaradi odstopa dveh članov imenuje Alenko Sivko, ki je bila kandidatka za poslanko na listi Gibanja Svoboda,« je povedala poslanka in dodala, da je govorjenje o depolitizaciji RTV zavajanje ljudstva.

Vir: SDS