Poslanec Černač: Na mizi imamo Golobov zakon, ki bogatim upokojencem daje pogačo, revnim drobtinice

Poslanec Zvonko Černač. Vir: SDS

“Vlada RS z interventnim zakonom predlaga, da prejemniki najvišjih pokojnin, na primer gospod Kučan, prejmejo 150 evrov dodatka, prejemnica kmečke pokojnine, ki je celo življenje delala na kmetiji, pa 13. Nam se to ne zdi prav, ” je povedal poslanec SDS Zvonko Černač. 

Na petkovem nadaljevanju izredne seje državnega zbora so poslanci obravnavali vladni predlog zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva.

Stališče poslanske skupine SDS, ki ga je predstavil poslanec Zvonko Černač, objavljamo v celoti (nelektorirano).

Spoštovani! Na mizi imamo zakon, ki prinaša 4,5 % dodatek pri pokojninah za meseca november in december, kar pomeni, da bo tisti z najnižjo pokojnino deležen 13 evrov dodatka, tisti z najvišjo pa 150 evrov dodatka. Primer: neka kmečka žena, ki je celo življenje garala na kmetiji, več kot 40 let, bo prejela 13 evrov; upokojenec z najvišjo pokojnino v Republiki Sloveniji gospod Milan Kučan pa 150 evrov.

V odgovoru na moje ustno poslansko vprašanje predsedniku vlade 24. oktobra letos v zvezi z ukrepi za preprečitev siromašenja ljudi je gospod Golob javno zagotovil sledeče, citiram: »Javni sektor je dobil uskladitev z inflacijo. Res je, tudi upokojenci bodo to dobili. V četrtek ta teden bomo sprejeli zakon na Vladi za enako redno  uskladitev pokojnin«.

Danes naj bi odločali o tem zakonu. Ne gre za redno uskladitev pokojnin. Tudi ne gre za izredno uskladitev pokojnin. Gre za solidarnostni dodatek, kjer bi morali največ dobiti tisti, ki imajo najnižje pokojnine, in ne obratno, kar prinaša Golobov zakon. Tudi ne gre za enako uskladitev, kot je bila na oktobrski seji državnega zbora sprejeta za javni sektor. Povišanje za javni sektor velja od 1. 10. dalje plus dodatek za regres in to za nazaj, za letos. In enako naj bi dobili upokojenci, je dejal g. Golob 24. oktobra v tem državnem zboru. Mar res? Predsednik vlade je, kot že velikokrat doslej, zavajal. 

V Poslanski skupini SDS zato predlagamo amandma, s katerim se povišanje pokojnin uveljavi s 1. 10., tako kot je bilo to sprejeto za javni sektor, vsem upokojencem pa se pri izplačilu pokojnin v decembru izplača še dodatek, podobno, kot ga bo prihodnji teden prejel javni sektor, glede na čas izplačila govorimo o božičnici v višini med 50 in 300 evrov. Največ dobijo tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 570 evrov. Uporabljena je enaka lestvica, kot velja pri izplačilu letnega dodatka. Ta predlog udejanja javno zagotovilo gospoda Goloba v tem parlamentu pred dobrima dvema tednoma. 

V času prejšnje vlade, ki jo je vodil gospod Janša, so upokojenci tak dodatek v višini med 300 in 130 evrov dobili vsako leto: prvič aprila 2020, potem januarja 2021 in januarja 2022. Pa takrat ni bilo take inflacije, energenti in elektrika pa so bili polovico in več cenejši. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je v teh razmerah ta predlog še kako upravičen. Še posebej, ker pri povišanju pokojnin vsem za enak odstotek ne rešujete problema draginje, ki najbolj prizadene tiste z najnižjimi pokojninami, saj strošek hrane pri njih pomeni bistveno večji delež izdatkov, kot pri nekom, ki ima višjo pokojnino. Teh 4,5 % pri najnižji pokojnini, ki znaša 294,78 evrov, pomeni 13,26 evrov, pri najvišji, ki znaša 3.302,37 evrov, pa to povišanje pomeni 148,60 evrov mesečno. Toliko bo po vašem predlogu prejel, na primer gospod Milan Kučan, verjetno še več, ker ima poleg najvišje pokojnine še poseben dodatek zraven. Se vam to zdi prav? Nam v Poslanski skupini SDS se to ne zdi prav. To povišanje je namenjeno blažitvi draginje, kjer bi morali tisti z najnižjimi pokojninami dobiti več. Zato predlagamo božičnico, ki bi vsaj deloma omilila ta nesorazmerja.

V drugem delu zakona pa limitirate dvig oskrbnin v domovih na 4,5 % in začasno prevzemate breme povišanja plač v javnem sektorju v teh ustanovah. Uporabniki storitev domov za starejše so v večini upokojenci. Tudi tu bodo tisti z nizkimi pokojninami na slabšem, saj ta dvig v višini 13 do 27 evrov pri najnižjih pokojninah ne bo pokril dviga oskrbnin. 

Gleda začasnega prevzema stroška povišanja plač v javnem sektorju pa je potrebno povedati, da gre za nesistemski ukrep. Sam ste zakuhali ta problem s povečanjem mase plač javnega sektorja, s tem dodatno prilivate ogenj na inflacijsko spiralo, na drugi strani pa ukinjate davčno reformo prejšnje vlade, ki je plače povečevala preko nižanja davkov in s tem ni povzročala dodatnih stroškov ne v javnem sektorju in ne v gospodarstvu. In kljub prvemu znižanju davkov v letošnjem letu bo prilivov iz dohodnine letos več in ne manj, ker je bila zaposlenost rekordno visoka. Namesto, da bi to reformo okrepili, delate dvakrat narobe, višate stroške in uvajate nesistemske rešitve.

Ta zakon večini upokojencev, razen tistim z najvišjimi pokojninami, daje miloščino. V Poslanski skupini SDS smo pri tem glasovanju v dilemi. Vemo, da našega amandmaja, naših predlogov ne boste potrdili. Ker vam ni veliko mar za ljudi, sicer ne bi jemali ljudem tistega, kar jim je dala Janševa vlada, ne bi višali davkov in ne bi ukinjali zakona o dolgotrajni oskrbi, ki pa bi bistveno finančno razbremenil vse, ki potrebujejo pomoč tretjih doma ali v domovih za starejše. Ne glede na to, da dajete večini upokojencev s tem zakonom drobtinice, je to vseeno bolje, kot nič. 

Predlagamo pa, da razmislite in podprete naš amandma, ki bi vsaj deloma popravil krivično povišanje pokojnin, ki pušča ob strani tiste, ki pomoč za nakup osnovnih življenjskih dobrin in plačilo bistveno višjih stroškov ogrevanja ta trenutek najbolj potrebujejo. Podprite božičnico, ki je bila v času Janševe vlade izplačana vsako leto.  

Spletno uredništvo, vir: SDS