Posilstvo slovenske azilne zakonodaje

Migranti neusmiljeno korakajo proti zahodni Evropi, foto: Reuters

Na nesmiselnost slovenske azilne zakonodaje so v preteklosti že večkrat opozarjali tudi slovenski policisti, saj ta v trenutni obliki omogoča migrantom zlorabo azilnega sistema.

Nedavno je absurdnost slovenske azilne zakonodaje spet dokazal državljan Kosova, ki je po izgonu iz Italije, za azil enostavno zaprosil v Sloveniji.

Azilna prošnja onemogoča vračilo migranta na Hrvaško

Policisti PU Koper so v tem tednu obravnavali posebno bizaren primer ogroženega državljana Kosova, ki je po prihodu v Slovenijo, po izgonu iz Italije, zaprosil za mednarodno zaščito.

Ob 2.42 je na mejni prehod Dragonja pripeljal avtobus (redna linija iz Trsta), na katerem je bil državljan Kosova brez veljavnih dokumentov. V postopku so ugotovili, da mu je 2018 poteklo dovoljenje za prebivanje v Italiji in ima stransko kazen izgon iz države. Med postopkom je zaprosil za mednarodno zaščito.
Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Ogroženi državljan Kosova, ki je po izgonu iz Italije zaprosil za azil v Sloveniji, pa ni edini nesmiselni primer uveljavljanja mednarodne zaščite po prihodu v Slovenijo.

Ob 20.43 so policisti v Obrovu ustavili osebni avto, italijanskih registrskih številk. Voznik in sopotnik sta bila državljana Pakistana, z urejenim statusom v Italiji, v vozilu pa je bilo še 5 državljanov Irana ter eden v prtljažniku. Voznik ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so vozilo zasegli. Pakistancema sledi kazenska ovadba, vseh 6 državljanov Irana je zaprosilo za mednarodno zaščito.
Anita Leskovec
predstavnica za odnose z javnostmi
višja samostojna policijska inšpektorica

Brez varovanja južne slovenske meje in z levimi političnimi predstavniki, ki ne samo spodbujajo, pač pa pri tihotapljenju migrantov aktivno sodelujejo, si slovenski narod ne more obetati varnih razmer v državi. Z vsako novo skupino migrantov, ki nezakonito prečka slovensko mejo, bo predstavljala zmanjšanje splošne varnosti v državi. Vse izražene namere za mednarodno zaščito ali prošnje za azil v skladu z neustrezno slovensko zakonodajo in neskladno z razumskim stanjem glede nudenja mednarodne zaščite beguncem, se bo Slovenija vse bolj polnila z migranti.

Uredništvo