Portorož bo dobil športno pristanišče, Piran ulico Ljudevita Kuščerja

Začetniki športnega potapljanja na Slovenskem, z leve Dušan, Marjeta in Ljudevit Kuščer leta 1939, foto: arhiv družine Kuščer

Danes je potekala seja piranskega občinskega sveta, med katero so svetniki odločali tudi o odloku športnega pristanišča, ki je bil potrjen in bo zgrajen v Bernardinu. Čeprav so svetniki po prvem branju na odlok predlagali nekatere popravke, pa je bil nato ta v drugem branju vendarle sprejet in predstavlja prvi korak k ureditvi dela obale ob bodočem Domu vodnih športov.

Predlog Doma vodnih športov v Bernardinu

Pristanišče bo primarno namenjeno športnim aktivnostim, torej veslačem, jadralcem in ostalim vodnim športnikom, priveze pa bodo predvsem uporabljala šolska in tekmovalna plovila, predviden je tudi prostor za dnevne priveze. Matjaž Ukmar iz Športnega in mladinskega centra Piran je pojasnil, da je »Po sedanjih načrtih mišljena izgradnja pomola na zahodni strani naše parcele z dvema plavajočima pontonoma.«
Povedal je še, da vrednost naložbe sicer še ni opredeljena, na pomoč pri obnovi pa jim bo priskočila tudi Fakulteta za pomorstvo in promet, ki bo obnovila obstoječi pomol na zahodni strani parcele.

Na današnji seji je prvo obravnavo uspešno prestal tudi predlog, da se del Marxove ulice preimenuje v Ulico dr. Ljudevita Kuščerja.

Ljudevit Kuščer je bil slovenski naravoslovec in biolog, bil je profesor, preučevalec podzemnega Krasa, novinar in začetnik vodnega potapljanja na Slovenskem. Zaslužen je bil tudi za rojstvo podvodne fotografije na Slovenskem. Po njem je poimenovana edina podzemna školjka Kuščerjeva kongerija (Congeria kusceri), ki so jo našli na svetu.

Sebastjan J