Ponovna zmeda okrog drugega tira

Ministrica Bratuškova obljublja in obljublja, meseci tečejo, vodstvo 2TDK pa se širi, foto: Boris Š

Kljub temu, da je ministrica Alenka Bratušek že Decembra 2018 v uradnem listu napovedala začetek pripravljalnih del za gradnjo II Tira, pa po poročanju slovenskih medijev izvajalci teh del, Kolektor CPG o tem še niso bili obveščeni. Kljub napovedi ministrice Alenke Bratušek Oktobra 2018 o vladni potrditvi investicijskega programa za gradnjo II Tira še istega meseca, tega šele sedaj obravnavajo pristojna ministrska telesa, vlada pa programa v potrditev še ni prejela. Kljub upanju slovenskih davkoplačevalcev, da jih bodo razbremenili investitorji iz zalednih držav, pa je ministrica Alenka Bratušek že ob nastopu na funkcijo ubila to upanje s trditvijo, da lahko II Tir zgradimo sami.

Plačevali bodo zgolj žejni

Vse več nejasnosti se sedaj pojavlja tudi okrog finančne slike projekta. Bratuškova je že 4. Oktobra 2018 na javni televiziji napovedala, da bo vlada 11. Oktobra potrdila investicijski program za drugi tir, kar je tudi pogoj za pričetek izvajalnih del. Tri mesece kasneje, natančneje včeraj pa je projektni svet ministrstva šele obravnaval investicijski program za drugi tir, po besedah Bratuškove pa naj bi ga vlada potrdila še ta mesec. Glede na to, da je Alenka Bratušek s svojo stranko SAB del Šarčeve vladne koalicije, vse te nejasnosti glede vladne potrditve investicijskega programa kažejo samo na splošno neorganiziranost koalicijskih strank pri vodenju Slovenije.

Zidarjeva vizija Črnega Kala na plečih slovenskih davkoplačevalcev postaja resničnost, foto: facebook

Sama finančna slika gradnje II Tira pa z odstopom zalednih držav od projekta postaja tudi vse bolj nestabilna. Že od napovedi projekta gradnje II Tira pred prvim in drugim referendumom, je bilo za leto 2019 predvidenih kar dodatnih 200 milijonov € vložka zalednih držav. Ta se s trenutno politiko Alenke Bratušek o samostojni gradnji II Tira ne zdi verjeten, breme pa bo posledično padlo na državna podjetja in na koncu na slovenske davkoplačevalce.

S 1. Marcem naj bi tudi obe državni podjetji, Luka Koper in Petrol začeli plačevati takso na pretovor za financiranje gradnje II Tira. V primeru poslovnih izgub teh podjetij se bo ta primanjkljaj seveda kril iz državnega proračuna, katerega Šarčeva koalicija polni z vse večjim finančnim privijanjem državljank in državljanov.

Novo vodstvo in dodatno osebje v družbi 2TDK

Včeraj je z delom začela nova razširjena uprava družbe 2TDK, ki je bogatejša za dva nova člana. To sta Dušan Zorko, ki je vodil Pivovarno Laško v času prodaje Heinikenu in bo družbo 2TDK vodil kot generalni direktor ter Marko Brezigar, ki je bil že povezan z družbo Slovenskih Železnic, kjer je zasedal mesto direktorja Infrastrukture. Žarko Sajić, ki je bil do sedaj na mestu direktorja družbe in je po poročanju časnika Financ prejemal kar 7.500 € bruto mesečne plače, pa bo zasedel tretje mesto v upravi družbe.

Na novo sta v nadzorni svet družbe vstopila tudi Damijan Brulc in Matej Pirc, katerega se bo širša javnost spomnila kot predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga v času prodaje Telekoma Slovenije, ko je po pisanju časnika Finance SDH z zavlačevanjem odgnal zainteresirane kupce in je Telekom tako ostal še naprej v državnih rokah.

Uredništvo