Policistom in delavcem, ki pridejo v stik z ilegalnimi migranti, je treba zagotoviti zdravstveno varnost

Policist novomeške policijske uprave je pri stiku z ilegalnimi migranti, zbolel za garjami. FOTO: Sindikat policistov Slovenije

LJUBLJANA –  “Ministrstvi za notranje zadeve in zdravje bi morali redno spremljati, načrtovati in izvajati preventivne in učinkovite ukrepe za zaščito policistov in vseh, ki so pri opravljanju dela z ilegalnimi migranti izpostavljeni možnostim okužbe,” meni poslanska slupina SDS.

 

Na njihov predlog bo jutri ob 9. uri potekala skupna nujna seja odborov za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter zdravstvo glede zagotavljanja zdravstvene varnosti policistov in zdravstvenih delavcev ob stikih z ilegalnimi migranti.

V Evropo in tudi v Slovenijo prihaja vedno več ilegalnih migrantov, ki s seboj prinašajo tudi nevarne infekcijske bolezni, ki so v Evropi že davno izkoreninjene, navaja poslanska skupina. Tako naj bi k nam prihajale osebe, okužene z virusi tuberkuloze, hepatitisa, HIV, ošpic, ebole in tako dalje. Po nekaterih podatkih tujih zdravstvenih inštitutov naj bi se v zadnjih treh letih primeri hepatitisa B povišali za 300 odstotkov, primeri ošpic za 450 odstotkov, primeri tuberkuloze pa za 30 odstotkov.

Ilegalni migranti, ki vstopajo v Slovenijo, se srečajo s policisti, ki varujejo območja ob meji. V zadnjih tednih smo bili tako ponovno priča okužbi policista, ki se je ob stiku z ilegalnim migrantom okužil z garjami, in sicer na območju Policijske uprave Novo mesto. Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje se mora zdaj zdraviti celoten kolektiv, kjer so se garje pojavile, posledično pa tudi izvesti vse ukrepe za preprečitev nadaljnjega prenosa okužbe.

 

Poslansko skupino SDS skrbi za zdravstveno varnost vseh tistih, ki prihajajo v stik z ilegalnimi migranti.. FOTO: Arhiv SDS

 

“Spomnimo, v občini Ilirska Bistrica se prebivalci z ilegalnimi migranti, ki povzročajo velike nevšečnosti, srečujejo vsak dan. V Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica morajo po vsakršni oskrbi ilegalnih migrantov razkužiti ambulanto za 30 minut. Težave imajo tudi vozniki reševalnih vozil – v lanskem letu je bilo kar 30 odstotkov intervencij, ko so morali reševalno vozilo poslati na področje vasi Gumance, kjer ni signala in se reševalna ne morejo odzivati v primeru nevarnosti. Ker gre v omenjenih primerih za urgentne situacije, ilegalne migrante obravnavajo prednostno, takšna oskrba pa povzroča zastoje pri zdravstveni oskrbi domačinov. Dogaja se celo, da zaradi intervencije za ilegalne migrante zdravniki prekinejo delo v ordinaciji, predvsem na urgenci, ” opozarjajo.

Zaradi zaostrenih razmer so se predstavniki Sindikata policistov Slovenije na Ministrstvo za notranje zadeve in Policijo obrnili s pobudo, da se v okviru varstva pred boleznimi izpostavi bolezni, s katerimi se lahko policisti okužijo pri opravljanju dela z ilegalnimi migranti.

 

 

Po mnenju poslanske skupine SDS je v takšnih razmerah izjemnega pomena, da ministrstvi za notranje zadeve in zdravje redno spremljata, načrtujeta in izvajata preventivne in učinkovite ukrepe za zaščito policistov in vseh, ki so pri opravljanju dela izpostavljeni možnostim okužb. Prav tako bi morala Vlada RS z dodatnimi cepljenji, natančnimi navodili za njihovo varnost, ustrezno zaščitno opremo in drugim poskrbeti za policiste, ki se srečujejo z ilegalnimi migranti.

Na mestu so tudi vprašanja, kako je poskrbljeno za zdravstveno varnost zdravnikov in zdravstvenega osebja, ali so dodatno cepljeni, kaj se bo zgodilo v primeru, če bodo okuženi ilegalni migranti prišli v stik z domačini, ki prav tako niso cepljeni proti boleznim, ki so iz Evrope že zdavnaj izginile.

V zvezi z navedeno problematiko so pripravili dva predloga sklepov;

  1. Odbor za zdravstvo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo priporočata Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za notranje zadeve, da poskrbita za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni, ki jih ob ilegalnih vstopih v Republiko Slovenijo s seboj prinašajo migranti.
  2. Odbor za zdravstvo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo priporočata Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za notranje zadeve, da redno poročata o sprejetih ukrepih za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni, ki jih ob ilegalnih vstopih v Republiko Slovenijo s seboj prinašajo migranti ter njihovem izvajanju in učinkih.

Neposreden prenos seje bo na Nova24TV jutri od 9. ure dalje.

Vir: SDS