Policisti prijeli izolsko grafitarko

Vse fotografije: Primorska24.si
IZOLAPred dnevi smo poročali o žaljivih grafitih, na katere so nas opozorili občani Izole. Janša = Hitler, smrt Janšizmu, svoboda narodu, Jansha f … off, Janša smrade, policijska ura – zatiranje naroda, vlada pada, so grafiti, ki so zmotili tamkajšnje prebivalce. Občina Izola je s problematiko seznanjena, s koprske policijske uprave pa sporočajo, da so eno osumljenko prijeli.

 

Opis ni na voljo

 

“Prijavo glede omenjenih grafitov smo na izolski policijski postaji prejeli 9. novembra 2020. Policisti so odšli na kraj in preverili dejansko stanje. Ugotovljeno je, da gre za identične grafite, ki so že bili obravnavani 20. oktobra 2020. Zaradi novega napisa na kiosku je bil lastnik že pozvan, naj ga odstrani. Vsi lastniki objektov, na katerih so žaljivi grafiti, so bili pozvani, da se opredelijo glede kazenskega pregona za kaznivo dejanje Poškodovanja tuje stvari. V vseh primerih policisti preučijo tudi, če obstajajo elementi kaznivega dejanja Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti,” nam je odgovorila tamkajšnja predstavnica za odnose z javnostmi Anita Leskovec.

“Policisti PP Izola so 20. okrtobra obravnavali grafitiranje na več lokacijah. Pri preiskavi zadeve so izsledili 48-letno osumljeno iz Izole. V vozilu je imela šablone, prav tako je imela tudi roke od barve, s katero je risala grafite, kar je tudi sama priznala. Zoper kršiteljico je bil na OS Koper podan obdolžilni predlog po Zakonu o javnem redu in miru, v povezavi s tem pa policisti še zbirajo obvestila in ugotavljajo morebitne druge storilce,” je povedala Leskovčeva in dodala, da policisti na terenu zbirajo obvestila ter dosledno obravnavajo vsako tovrstno prijavo.

 

Opis ni na voljo

 

“Občina je s problematiko grafitov seznanjena in jih v sodelovanju z JP Komunala Izola na javnih površinah sproti odstranjuje. Tovrstno početje obsojamo, saj se z njim širi nestrpnost, z odstranjevanjem grafitov pa so povezani tudi visoki stroški. Po informacijah, s katerimi na Občini razpolagamo je Policija uvedla prekrškovni postopek zoper storilca grafitov na javnih površinah. Pri tem moramo poudariti, da se grafiti pojavljajo tudi na objektih v zasebni lasti, kjer pa Občina oziroma JP Komunala Izola nimata pristojnosti posegati,” pa je pojasnila podsekretarka za razvoj kadrov in komuniciranje Martina Miklavčič Šumanski z izolske občine.

 

Opis ni na voljo

Uredništvo