Policista Iztoka Kusteca odpustili nezakonito

Iztok Kustec je bil odpuščen nezakonito, a policist ne more biti več. Foto: Facebook

KOPER – Višji policist koprske policijske uprave 33-letni Iztok Kustec je bil odpuščen nezakonito, poročajo Slovenske novice. Koprsko delovno sodišče je odločilo, da mu mora Ministrstvo za notranje zadeve od oktobra 2019 do maja 2020 vrniti plače z zamudnimi obrestmi, dobil pa bo tudi odškodnino.

 

Kustec je zoper nekdanjega delodajalca vložil tožbo, potem ko so ga odpustili zaradi kritičnega zapisa o morebitnih pomanjkljivostih policijskega sistema. Za spodnji zapis, objavljen na njegovem zasebnem Facebookovem profilu, je sodišče odločilo, da ni sporno:

“Prijavila bi moza, ker me pretepa… Mhm in cela sokirana si prisla malo k meni, da ti dam papir, da se mu to malo poberes, kaj mu je ostalo… Po domace naj*bal si. Ne krivi mene, krivi sistem! Jaz sem dolzan sprejet ovadbo, ceprav opraviceno sklepam, da zgodba ne pije vode…
Zato ti priporocam, da si do svoje partnerke tak, kot si zelis, da je ona do tebe mislim da si tak kot ona hoce, da si… Al to al pa prepoved priblizevanja, zdaj pa kak hoces 🤷‍♂️
Komicno a zal to postaja neka moderna oblika mascevanja. V statistiki ne pise, koliko moskih je bilo pahnjenih na rob, zaradi takih prirejenih zgodb, ki so bile ze predhodno sestavljene s pomocjo odvetnika, z namenom skodovati partnerju. Bi napisal, zaradi cesa sem moral izrect prepoved priblizevanja, samo mam dovolj pametovanja teoretikov…
Slika nima veze z objavo, ali pac, mogoce ti klikne 😉
P.S.: Ne podpiram nobene oblike-vrste nasilja!”
Slika lahko vsebuje: 1 oseba
Ob zapisu, ki ga je stal službe, je objavil to fotografijo. Foto: Facebook

Policija je bila mnenja, da zapis škodi njihovemu ugledu. Ker ima na Facebooku nekaj fotografij na katerih je oblečen v policijsko uniformo, pa naj bi ljudje mislili, da gre za stališče policije. Očitali so mu, da se zaradi zapisa marsikatera žrtev družinskega nasilja kaznivega dejanja potem ni upala prijaviti, pa tudi, da policija pri obravnavi tovrstnega nasilja ni dovolj skrbna. Kustec se je pri tem skliceval na svobodo govora in izražanja, povedal je, da ni izdal nobenega podatka o kaznivem dejanju ali kršitelju, da gre za njegovo osebno stališče, objavljeno na zasebnem profilu. Sodišče je temu pritrdilo, poroča medij, povprečen uporabnik družbenega omrežja zna ločiti med zasebnim in uradnim profilom. Ni kršil določil pogodbe o delovnem razmerju in policijskih usmeritev, zato je bila odpoved nezakonita. Tričlanski senat je bil mnenja, da bi njegov takratni nadrejeni, komandir koprske policijske postaje Loris Čendak s Kustecem o tem moral govoriti, česar pa ni storil, tudi zato je bila odpoved nezakonita.

 

Iztok D. Kustec, Author at DOSJE

Foto: Facebook

Sodišče nekdanjega policista ni vrnilo nazaj na delovno mesto, saj naj bi bilo medsebojno zaupanje porušeno do te mere, da sodelovanje ni več mogoče. Nekdanjega delodajalca njegovi zapisi motijo, sam pa, da kljub opominu, s tem ni prenehal. Kustec je opomin pred odpovedjo dobil zaradi objave leta 2018, v njej je bil kritičen do vinjenega voznika, ki povzroči prometno nesrečo s smrtnim izidom:

“Iz oci v oci se bova pogovorila, kot dva odrasla odgovorna individuuma… Tema najinega pogovora bo voznja pod vplivom alkohola… Ocitno ti vse tragedije, opozorila, preventivne akcije in vsa mogoca prizadevanja neposrednih in posrednih zrtev alkohola o nesmotrnosti takega pocetja ne zalezejo, se vedno sedas za volan nabit ko mamba. Od danasnjega dneva, bos imel en razlog vec, da se izognes temu v velikem loku. Mogoce zgleda grdo, ampak zivljenje ni sola, kjer imas moznost svoje napake popravit. V zivljenju te lahko ena napacna odlocitev stane le-tega, hkrati pa tudi koga drugega, ki s tvojim egocentricnim odklonskim ravnanjem nima nic skupnega in daj ti meni povej kdo si ti, da bos jemal pravico do zivljenja nekoga drugega v svoje roke? Zame si nula in kot tak bos tudi tretiran preden nastanejo kake posledice, dokler ne bos dojel, da to kar delas ni prav. Ce se kar ne stekas, pridi enkrat z mano svojcem povedat, da njihovega ljubljenega ni vec med nami, zaradi tocno takega kot si ti pa da te vidim kak frajer bos takrat… #dontdrinkanddrive”

Kustecu morajo povrniti plače v znesku 1.624,96 evra bruto ter odškodnino v višini osmih plač, 12.999,68 evra in pripadajoče zamudne obresti.

Uredništvo