Policist z novogoriške policijske uprave vohunil za Erjavcem, v enem dnevu zagrešil kar 23 kaznivih dejanj

FOTO: Policija

Policist Zdenko Kabaj, zaposlen na novogoriški policijski upravi je v četrtek sedel na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča, ker je zlorabil osebne podatke več posameznikov. Obtožen je bil 23. kaznivih dejanj, krivdo za vse je priznal in bil isti dan obsojen. Plačati bo moral pet tisoč evrov kazni.

 

KOPER – 52-letnemu Zdenku Kabaju iz Šlovrenca je v enem dnevu med delovnim časom uspelo zagrešiti celo 23 kaznivih dejanj. Slovenske novice poročajo, da je 16. junija 2019 v Centru za tujce Postojna vohljal za nekdanjim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in še za 22. drugimi osebami. Med njimi so bili obsojeni morilec, roparji novogoriških prostitutk, nasilneži in drugi.

Kot uradna oseba, a brez pooblastil, je tistega dne okoli pol desetih zjutraj pregledoval osebne podatke Erjavca, ki pa je bil kot minister varovana oseba. V takem primeru se pristojnim oglasi alarm, radovedneža so hitro razkrinkali in ugotovili, da je imel tisti dan dosti dela s pregledovanjem seznama otrok, listin, biometričnih podatkov, zakonskega stana in drugih podrobnosti. V službeni računalnik je vstopil z lastnim geslom in šifro namena KA, ki pomeni kontrola brez postopka, to po zato, da bi se seznanil z navedenimi podatki.

Na predobravnavnem naroku krivdo priznal

Policisti krivdo le redko priznajo, a Kabaj se je na predobravnavnem naroku izrekel za krivega. Po poročanju Slovenskih novic je okrožni državni tožilec – svetnik z Oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Specializiranega državnega tožilstva Primož Suknaič zanj predlagal denarno kazen. Za vsako od 23. kaznivih dejanj mu je grozilo do pet let zapora, a ker je sodnica Barbara Franca sledila predlogu tožilstva, bo policist za svojo radovednost le plačal.

Kaznovan s petimi tisočaki

Za vsako kaznivo dejanje bo odštel 15 dnevnih zneskov po 25 evrov oziroma enotno kazen 200 dnevnih zneskov po 25 evrov, skupaj 5.000 evrov. Plačati bo moral tudi sodno takso in stroške kazenskega postopka. Sodba je pravnomočna.

Kabaj je bil v zvezi z zlorabo osebnih podatkov aprila zaslišan tudi pred državnozborsko preiskovalno komisijo, informacijska pooblaščenka pa je postopek zoper njega ustavila.

Uredništvo