Policija pred jutrišnjim neprijavljenim shodom: Ne prinašajte nevarnih predmetov, ne prihajajte z otroci

Fotografije: Policija

Policija bo jutri, 29. 9. 2021, opravljala naloge v povezavi z napovedanim protestnim shodom, ki naj bi potekal v središču Ljubljane. Shod do sedaj ni prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih.

 

Ljubljanska policijska uprava sporoča, da za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že v naprej poskrbel za varnostne ukrpe, kot je npr. rediteljska služba. Kljub temu je policija že opravila razgovore z določenimi osebami, ki so v javnosti pozivale k udeležbi na tem neprijavljenem shodu, ter jih pozvala k spoštovanju določil zakona o javnih zbiranjih.

IMG 5472

“V primerih neprijavljenih shodov za red skrbijo policisti, zato morebitne udeležence pozivamo, naj spoštujejo navodila policistov. Naloga policije je zagotavljanje varnosti. Tako bo tudi v tem primeru. Policija pa bo zoper morebitne kršitelje ukrepala,” navajajo ljubljanski policisti.

Napovedujejo, da bo zaradi zagotovitve varnosti omejeno gibanje oziroma promet na Šubičevi ulici in ostalih ulicah v centru mesta, območje shoda bo videonadzorovano. “Opozarjamo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov (na primer: pirotehnična sredstva, palice, orodje). Zaradi varnosti udeležencem odsvetujemo, da na shod prihajajo z otroci.”

“Poudarjamo, da ne posegamo v pravice posameznikom do gibanja, zbiranja in svobode izražanja, vendar pa je potrebno razumeti, da so odrejeni ukrepi izjemnega pomena za varnost vseh nas in jih je potrebno upoštevati. Vse pozivamo da ravnajo odgovorno, dostojno in predvsem, da mirno izražajo svoja stališča.”

Spletno uredništvo