Policija policistko tožila, ker naj bi izgubila služben fotoaparat

Fotografija je simbolična. FOTO: Policija

MARIBOR – Sindikat policistov Slovenije (SPS) je na družbenem omrežju objavil bizarno zgodbo. Policistka, očitno zaposlena na mariborki policijski upravi, naj bi namreč izgubila fotoaparat v lasti Ministrstva za notranje zadeve in končala na sodišču. 

Državno odvetništvo je nesrečni policistki očitalo, da “je imela popoln nered in nesistematičnost na področju zadolževanja službene opreme”, a se mariborsko delovno sodišče z njimi ni strinjalo. Razsodilo je, da tožena stranka ni kriva izgube fotoaparata, ki je bil vreden 182,32 evra. Sindikat poudarja, da je za izgubo fotoaparata odgovoren delodajalec in ne najšibkejši člen, torej zaposlena policistka.

Stroški sodnega postopka so kakopak mnogo višji od tožbenega zahtevka, država bo morala SPS, ki je prevzel stroške sodnega postopka svoje članice, plačati 894,50 evra. Sindikat ob tem upa, da se državno tožilstvo ne bo pritožilo na prvostopenjsko sodbo.

Navedbe SPS objavljamo v celoti in nelektorirane.

“KO SE KRIVDA DELODAJALCA POSKUŠA “OBESITI” ZAPOSLENEMU!
Za “škodo” v višini 182,32 €, za katero po ugotovitvi sodišča nedvomno nosi delodajalec (Policija), se je skušala “naprtiti” najšibkejšemu členu v verigi – zaposleni policistki! Ugotovitev sodišča je nedvoumna, da je za stanje kriv delodajalec in da za svoje napake in malomarnost, odgovornosti za škodo ne more naprtiti zaposlenemu po načelu “samo da je nekdo odgovoren”! Absurd vsega pa je, da se z neutemeljenimi sodnimi postopki, ponovno dela škoda državnemu proračunu. Pri tem se nam utemeljeno postavlja vprašanje spoštovanja načela “ekonomičnosti in gospodarnosti” s strani države – namreč za tožbeni zahtevek v višini 182,32 €, mora država Sindikatu policistov Slovenije, ki je prevzel zaščito članice, plačati stroške v višini 894,50 € (!!!). Torej skoraj 5 kratnik vrednosti fotoaparata. Sodba sicer še ni pravnomočna, upamo lahko le, da bo glede na jasne in nedvoumne ugotovitve sodišča, Državno odvetništvo (vsaj tokrat) imelo toliko razuma, da se razmerje med “škodo” in stroški postopka, ne bo povzpelo na desetkratnik.
V Sindikatu policistu smo ponovno dokazali, da imamo eno izmed najboljših sistemov pravne pomoči v Sloveniji in da naši člani lahko vedno računajo na najvišjo stopnjo pravne zaščite!
SPS tako ponovno dokazuje, da še kako velja, da je vodilni sindikat tako v Policiji in MNZ, kot v širšem javnem sektorju in sindikalnem delovanju v Sloveniji nasploh!”

Morda je slika naslednjega: besedilo

 

Opis slike ni na voljo.

 

Morda je slika naslednjega: besedilo

 

Morda je slika naslednjega: besedilo

 

Morda je slika naslednjega: besedilo

 

Morda je slika naslednjega: besedilo

 

Morda je slika naslednjega: besedilo

 

Opis slike ni na voljo.Vir: Facebook/Sindikat policistov Slovenije

Na Facebooku se je na objavo SPS že odzval državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Franc Kangler: “Žalostno je to, da se takšne stvari dogajajo!!!! Da nekdo tozi za slabih 200€, po drugi strani pa vidim kaj delajo z denarjem ma vrhu! Sramota! Prav je tak ! Kolk ur so šefi porabli za to tožbo, raje bi šli preganjat dilerje, ki nam zastrupljajo mladino!,” je komentiral.

Uredništvo