Poletna muzejska noč odpira vrata kulturi

Vabilo na brezplačni potep po slovenskih kulturnih ustanovah

To soboto bo po celotni Sloveniji potekala akcija Poletna muzejska noč, v okviru katere svoja vrata brezplačno odpirajo številne kulturne ustanove, kot so muzeji, kulturni spomeniki in druge kulturno zgodovinske lokacije.

V Kopru bodo za obiskovalce razkrili antični lapidarij, foto: primorska24.si

Letošnja že 15. Poletna muzejska noč bo potekala v soboto, 17. junija 2017, od 18. do 24. ure, v akciji pa bo sodelovalo okoli 70 institucij, s preko 350 programi. Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, predvsem pa tistim, ki v kulturne ustanove poredko ali pa sploh ne zahajajo.

Med nam najbližjimi kraji bodo tako svoja vrata odprli Muzej Ajdovščina, v Divači lahko obiščete Muzej slovenskih filmskih igralcev, v Škocjanu ste vabljeni v podzemni kraški svet, Goriški muzej bo odprl kar štiri lokacije in sicer Grad Dobrovo, Villa Bartolomei, Muzejsko zbirko Kolodvor ter Grad Kromberk, v Lipici vam je brezplačno na voljo ogled kobilarne, Pivka odpira vrata Parka vojaške zgodovine s poudarkom na osamosvojitveni vojni, ter Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, v Postojni ste vabljeni na ogled Notranjskega muzeja, v Piranu so za brezplačni ogled odprli Pomorski muzej, v Kopru pa bodo na ta večer tudi odkrili antični lapidarij, ogledate pa si lahko tudi Palačo Belgramoni Tacco, Pretorsko palačo ter zvonik.

Poletna muzejska noč je v preteklih letih privabila številne obiskovalce, organizatorji pa tudi letos pričakujejo okrog 40.000 obiskovalcev širom Slovenije.

Sebastjan J